Nederland wellicht weer naar de Centraal-Afrikaanse Republiek

Nederland overweegt deel te nemen aan de nieuwe Europese missie in de CAR. De regering is bereid om enkele stafofficieren beschikbaar te stellen voor de militaire adviesmissie. Dat zou een bijdrage “voor de vorm” zijn, zegt onze politiek redacteur Emilie van Outeren.

Bewoners van een vluchtelingenkamp bij het vliegveld van Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Bewoners van een vluchtelingenkamp bij het vliegveld van Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Foto ANP/ Arie Kievit

Nederland overweegt, als daarom gevraagd wordt, deel te nemen aan de nieuwe Europese missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De regering is bereid om enkele stafofficieren beschikbaar te stellen voor de militaire adviesmissie, bedoeld om de strijdkrachten in het land te trainen, zei een woordvoerder van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) vandaag volgens persbureau ANP. Dat zou een bijdrage “voor de vorm” zijn, zegt onze politiek redacteur Emilie van Outeren.

“Dat kost Nederland ook niets. Het zou meer een kwestie van een vlaggetje planten zijn. Het is in ieder geval niet te vergelijken met Nederlandse bijdragen aan de missies in Irak en Mali.”

In Brussel werd vandaag groen licht gegeven voor de adviesmissie, die de naam EUMAM CAR meekrijgt. Het is per 15 maart de opvolger van de vredesmissie EUFOR CAR. Daaraan leverde Nederland al drie stafofficieren. De officieren die beschikbaar zijn voor de huidige missie in de CAR, zouden dat ook voor de nieuwe missie, die gezien moet worden als voortzetting, kunnen zijn.

De hele missie gaat maximaal zestig man tellen en het is de bedoeling dat die een jaar in het door geweld geteisterde CAR blijft vanaf het moment dat de voorbereiding afgerond zijn. De kosten zijn geraamd op 7,9 miljoen euro. Het hoofdkwartier zal in hoofdstad Bangui komen.

Al jaren geen orde

Het geweld in de CAR begon in 2012, toen islamitische Séléka-rebellen - een mix van moslims uit het noordoosten van het land, huurlingen uit islamitische buurlanden Tsjaad en Soedan en criminele bendes - oprukten naar de hoofdstad Bangui. Ze grepen in maart 2013 de macht, maar orde kwam er nooit. Er volgden wraakacties van zogeheten anti-Balakamilities, een mix van verschillende christelijke milities. Zij gingen op jacht naar Sélékastrijders en moslims in het algemeen.

In september vorig jaar nam een vredesmissie van 12.000 man van de Verenigde Naties het commando in de CAR over van een Afrikaanse troepenmacht, die werd ondersteund door Franse militairen. Zij moeten burgers beschermen en ervoor zorgen dat humanitaire hulp het land binnen kan komen.

Onze correspondent Koert Lindijer was eind 2013 in de CAR. Hij maakte daar deze reportage.