Journalist Alkmaar voor de rechter

De Alkmaarse journalist André Hoogeboom (60) staat vandaag voor de strafrechter omdat hij de lokale partij OPA vergeleek met de nazi’s. Zo meldt regionale zender RTV-NH.

In zijn column ‘De Kultuurkamer terug in Alkmaar’ van november 2013 op de website van uitgaansblad Go!72 schreef Hoogeboom: „De stank uit het plaatselijke gemeentehuis begint zich te verspreiden over heel Nederland. Het begint hier te ruiken naar nazitoestanden.” En: „Vervang de nazi’s door OPA en Duitsland voor Alkmaar en je komt op dezelfde kunstfilosofie uit.”

Het college van B en W deed hierop aangifte. OPA-wethouder Anjo van de Ven verklaarde aan RTV-NH: „Vergelijkingen met het nazisme zijn grensoverschrijdend. De wet geeft ook aan dat smaad en laster niet zijn toegestaan.”

Hoogeboom heeft inmiddels op zijn eigen site min of meer spijt betuigd: „De vergelijking met de nazi’s was niet zo handig. Daardoor sneeuwde de intentie ook onder.” Zijn advocaat Babur Beg zei op de regionale tv: „Of het goede smaak is of niet, dat staat in een strafproces niet ter discussie. Een ander had de column anders geschreven, misschien was iemand anders nog veel verder gegaan. Maar dat is nu juist persvrijheid.”

Hoogeboom was sportverslaggever voor het Noordhollands Dagblad en de GPD-bladen. Hij schreef een thriller over de Formule 1 en voetbalboeken als AZ greatest hits.