Matchfixing eredivisie, KNVB doet aangifte

Willem II moest ruim van Ajax en Feyenoord verliezen.

Ibrahim Kargbo in 2008.
Ibrahim Kargbo in 2008. Foto Merlin Daleman

Voetballers van eredivisieclub Willem II hebben zich laten omkopen. Dat blijkt uit berichten in De Volkskrant van zaterdag. Ten minste twee duels op het hoogste niveau zouden zijn gemanipuleerd.

Het gaat om wedstrijden van Willem II. De uitwedstrijden tegen Ajax (4-0) en Feyenoord (1-0) in respectievelijk oktober en december 2009 zijn door spelers van de Tilburgse club verkocht aan een Aziatisch syndicaat. Dat meldt de krant na gesprekken met onder anderen drie Singaporese matchfixers, die naar schatting ruim een miljoen euro verdienden aan de omkoping.

Spil in de zaak is Ibrahim Kargbo. Ooit driemaal verkozen tot speler van het jaar bij Willem II, nu persona non grata. De international van Sierra Leone (32) ontmoette de criminelen in de omgeving van Tilburg en maakte met hen afspraken over de uitslag in ruil voor smeergeld. Hij sprak af dat Willem II van Ajax met meer dan drie doelpunten zou verliezen, en van Feyenoord met twee goals verschil. Dat eerste lukte, het tweede niet. Kargbo, die in Sierra Leone al is gestraft voor matchfixing, ontkent alles. Ten minste nog één speler van Willem II zou bij de zaak zijn betrokken.

Beelden van de duels zijn al vaak herhaald op tv, waarbij werd ingezoomd op Kargbo. Met de kennis van nu zei Mario Been, toen Feyenoordcoach, bij Fox dat diens lichaamstaal „gewoon niet goed was”.

Het nieuws van de omkoping kwam vlak na de berichten dat oefenwedstrijden van ADO Den Haag en SC Heerenveen mogelijk zijn 'gefixt’. In het duel van Heerenveen kreeg opponent Standard Luik drie penalty’s, wat argwaan wekte bij de Heerenveen-trainer.

Voetbalbond KNVB ging hierop in gesprek met ADO en Heerenveen, maar experts merkten direct op dat het ondoenlijk zou zijn om bewijs te vinden. Zelfs bij de meest curieuze handelingen kunnen betrokkenen zich verschuilen achter onkunde. In Nederland is er nooit één concrete zaak van matchfixing geweest. Die van Willem II en Kargbo is de eerste. Wel zijn er meerdere voetballers benaderd door matchfixers. Acht procent van de sporters kent mensen die zijn benaderd, bleek uit onderzoek van hoogleraar sport en recht Marjan Olfers.

De KNVB wil dat de zaak strafrechtelijk door het OM wordt onderzocht en doet daarom aangifte bij de politie. Die stap getuigt van de ernst van deze zaak. Ook gaat het speciaal hiervoor opgerichte integriteitsteam de zaak bekijken, door het horen van onder anderen spelers, trainers en officials. Om matchfixing te bestrijden stelde de voetbalbond eerder onder meer een tiplijn in. En de bond geeft voorlichting aan scheidsrechters.