Liederen met boswijsheid

Hoogst bijzonder is het nieuwe album van mezzosopraan Christianne Stotijn. If the owl calls again is de titel, naar een gedicht van John Haines (1924-2011). Stotijn, die in het bos woont, is gefascineerd door de uil en zijn oerkreet: ‘een hoge a en soms een g’. De uil van Haines riep haar op ‘te zoeken naar liederen die wijsheid in zich dragen.’ Het leidde tot een verrassende selectie van 21 liederen van zeven componisten, alle met een spirituele inslag.

Het gaat van Joseph Marx (Durch Einsamkeiten), met fraaie altvioolsolo van Antoine Tamestit, tot Frank Bridge (Music when soft voices die). Verder ook hindoeliederen van Maurice Delage en humor in Arapka van de Nederlandse componist Fant de Kanter: het gebed van een hond die hoopt op een kluif en een plaatsje in de hemel. Er is veel afwisseling, ook in de begeleidingen door pianist Joseph Breinl. Stotijns vibrerende vervoering wint het soms van de technische perfectie.