Lichte groei voor Rotterdamse haven, vooral dankzij containers

Vooral dankzij forse toename van de containeroverslag is de overslag in de Rotterdamse haven in 2014 met 1 procent gestegen. In totaal werd 445 miljoen ton overgeslagen. De containersector groeide met 5,8 procent naar 12,3 miljoen TEU (omvang van een kleine container) of met 5,2 procent naar 127,6 miljoen ton. Het Havenbedrijf Rotterdam verklaart deze groei door de aantrekkende economie in de eurozone en Engeland, waardoor het vervoer van en naar Azië en Noord-Amerika is toegenomen. Rotterdam profiteert van de schaalvergroting: steeds grotere containerschepen kunnen hier terecht.

In de twee andere segmenten ging het minder goed. De overslag van nat massagoed daalde met 2,1 procent naar ruim 200 miljoen ton. De sterkste daling, ruim 8 procent, geldt voor minerale olieproducten. Ruwe olie steeg met bijna 5 procent, chemische producten daalde fors. LNG groeit spectaculair met bijna 60 procent, maar is bescheiden in absoute zin: 1,2 miljoen ton. De overslag van droog massagoed daalde met 0,7 procent naar 88,6 miljoen ton.

Voor 2015 verwacht havenbaas Allard Castelein ook een groei van 1 procent. Hij zet in op offshore, verduurzaming van de energie- en chemiesector en verbetering van het containertransport naar Duitsland en verder.