Labyad kent het gevaar van mooie vrouwen

Vitesse-speler Zakaria Labyad beleefde avontuur dat PSV-talent Memphis Depay in het verschiet ligt: ‘Nodig veel vrienden uit.’

De grootste valkuil voor een jonge voetballer in het buitenland is het nachtleven, zegt Zakaria Labyad. Drank, weinig slaap en verleidelijk vrouwelijk schoon aan de bar. De speler van Vitesse kent als geheelonthouder geen katers, maar dat maakt hem niet direct bestendig tegen de andere gevaren. „Wie houdt er niet van mooie vrouwen”, zegt hij zaterdag na het verlies tegen PSV (1-0). „Ja, sommigen van mooie mannen, maar ik niet.”

Het is een tip aan het adres van zijn vriend en PSV-speler Memphis Depay, mocht die straks de overstap naar een grote club maken. Labyad weet waarover hij praat. Pas 21 jaar, maar vroegwijs geworden door een avontuur van twee jaar bij Sporting Lissabon in Portugal, waar hij op negentienjarige leeftijd een contract tekende dat hem nog steeds miljoenen oplevert. Ook nu het voormalige PSV-talent wordt gehuurd door Vitesse.

Toch raadt Labyad talenten van PSV aan om geduldiger te zijn. In de Voetbal International van afgelopen week zei hij dat het maar de vraag was of hij destijds oud genoeg was om zelf zo’n beslissing te nemen. „Ik was nog een kind toen ik naar Portugal ging.”

Nadat hij eerder Zakaria Bakkali had geadviseerd te blijven, deed hij dat afgelopen zomer bij Depay, zijn voormalige reismaatje naar trainingen bij PSV. Hij kende zelf de andere kant van zo’n lucratieve transfer en zei Depay dat die pas één redelijk seizoen had gedraaid. Te weinig om weg te gaan.

Deze avond staan de vrienden tegenover elkaar in Arnhem. Labyad aan de zijde van een sterk niet scorend Vitesse, Depay aan de kant van een defensief ingesteld PSV waarvan je je bij valgen afvraagt hoe het ooit de eerste plek heeft bemachtigd. Al schuilt daarin waarschijnlijk de crux: des te vaker een ploeg slecht speelt en alsnog wint, des te meer kans op de titel.

Depay en Labyad spelen beiden een kleurloze partij. Een extra overeenkomst bovenop de vele gelijkenissen die er al zijn, zowel op als naast het veld: aanvaller, talentvol, multiculturele achtergrond, moederskindjes en vaak onnavolgbaar. Voor tegenstanders, maar ook voor de zogenoemde buitenwereld, die soms denkt dat ze arrogant zijn, of erger: onruststokers.

Wie ze kent, zegt iets anders. Over kleine hartjes en dat ze wijzer zijn dan je geneigd bent te denken als ze in korte, afgemeten zinnetjes praten voor de camera. Onverschillig? Ze zijn juist professioneel. Zo werkt Depay al jaren met een diëtiste, terwijl Labyad goed kan uitleggen wat er wordt gevraagd van een speler die wil slagen in het buitenland.

Wat zijn advies aan Depay zou zijn? Bijvoorbeeld zelf koken. „Ik ben daar inmiddels een specialist in. Pizza’s bestellen is verleidelijk, maar een topsporter heeft andere voeding nodig.”

Labyad liet ook veel vrienden en familie overkomen. Net als bij wedstrijden van Vitesse. Ook zaterdag zat er een rij vol maatjes op de tribune. „Sommigen bleven dan twee of drie weken in Lissabon. Vrienden geven je de liefde die je nodig hebt”, zegt hij.

Een enkele keer dook hij met hen het nachtleven in. „Je moet af en toe je hoofd leegmaken. Alleen wel met mate. Als het sportief tegenzit moet je echt waken voor de verleidingen. ”

Hoe hij zijn hoofd leeg maakt na de wedstrijd tegen PSV? Met twinkelende ogen: „Ik ga naar mijn moeder. Lekker op de bank liggen met mijn hoofd op haar schoot. Zij is mijn alles, mijn nummer één. Ze heeft voor de wedstrijd al voor me gekookt.”