Huizenverkoop stijgt 40 procent

Vorig jaar wisselden 153.500 woningen in Nederland van eigenaar.
Vorig jaar wisselden 153.500 woningen in Nederland van eigenaar. Foto ANP

De huizenverkoop is vorig jaar met 40 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2014 werden in totaal ruim 153.500 huizen verkocht, maakte het Kadaster vanochtend bekend. In december was er traditioneel een piek in de huizenverkoop, omdat veel kopers en verkopers transacties vóór het nieuwe kalenderjaar willen afronden. Vorige maand registreerde het Kadaster 25.265 verkochte woningen, dat is ruim 63 procent meer dan in dezelfde maand van 2013 en 116 procent meer dan afgelopen november. In het afgelopen kwartaal ging het volgens het Kadaster om 40 procent meer woningverkopen dan in dezelfde periode eind 2013. Makelaarsvereniging NVM maakte vorige week al bekend dat haar leden in het afgelopen kwartaal 30 procent meer woningen hebben verkocht. De NVM publiceert alleen de voorlopige verkoopcijfers van haar eigen leden, het Kadaster registreert achteraf alle verkochte woningen die passeren bij een notaris. (NRC)