Jongeren gaan nu zelf hun zuipkeet keuren

Drinkketen horen erbij op het platteland. Ze dragen bij aan de leefbaarheid en hebben een belangrijke sociale functie. Dat vindt het college van B en W van de Twentse gemeente Dinkelland (Ootmarsum, Denekamp en Weerselo).

Om te zorgen dat de honken veilig zijn en bezoekers zich matigen met alcohol, ook met het oog op de wettelijke verhoging van de leeftijdgrens voor alcohol naar achttien jaar, wil het college overgaan tot een keuring van de keten: Keetkeur. Het college heeft daarbij de hulp ingeroepen van Plattelands Jongeren Overijssel (PJO).

De PJO gaat jongeren opleiden tot ‘keetadviseurs’ die waarschijnlijk vanaf de zomer bij de keten in Dinkelland langsgaan. De bedoeling is dat zij workshops houden voor keetbezoekers en hun ouders. De keten worden onder meer beoordeeld op alcoholbeleid, huisregels, veiligheid en betrokkenheid van de ouders. Het moet ‘de beste keet van Dinkelland’ opleveren.

CDA-wethouder Ilse Duursma van Dinkelland: „Heel veel jeugd hier komt op privéterrein samen in een keet of een hok. Dat kun je vervelend vinden, maar het gebeurt. Wij hebben daar geen probleem mee, wel willen we excessen vermijden. Jongeren moeten zich bewust zijn van de gevolgen van drankgebruik en oog hebben voor bijvoorbeeld brandveiligheid. Een frituurpan met een vlag van FC Twente erboven en maar één deur in de keet, dat is gevaarlijk. Wijzen met het vingertje, daarvoor staan jongeren vaak niet open. Daarom proberen we het op deze manier.’’

Plattelandsjongeren keuren vaker keten in opdracht van gemeenten, onder meer in Noordoostpolder en het Limburgse Horst aan de Maas. Maar daar werd de keuring nog niet opgenomen in een gemeentelijk handhavingsplan zoals in Dinkelland.

Het aantal keten in Dinkelland wordt geschat op vijftig of meer. „Je weet nooit precies hoeveel het er zijn’’, zegt de wethouder. Volgende week besluit de gemeenteraad over het plan. Ook het Twentse Tubbergen overweegt een keetkeuring.