Job of the day

Spijbelen? Dat ga je nu tegen

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Leerplichtambtenaar
Bedrijf: Gemeente Dronten
Wat opvalt aan de vacature: je wordt wel eens bedreigd

Wat doe je dan eigenlijk?

Weet je nog, die man (of vrouw) die jou belde als je weer eens te veel spijbelde? Nu is je kans om de leerplichtwet eens van een andere kant te bekijken. Schrijft een leerling uit de gemeente Dronten zich uit van één van de scholen (en dat zijn er best wat: twintig basisscholen, twee middelbare scholen en omliggende mbo-scholen), dan moet jij kijken of zij hun diploma wel hebben gehaald. Nee? Dan nodig je ze uit voor een gesprek.

“Vaak is er meer aan de hand”, zegt leerplichtambtenaar Joyce van Mook. “Dan verwijzen we leerlingen door naar een hulporganisatie.” Leerlingen die vaak te laat komen of spijbelen, spreek je hierop aan. Verbetert hun gedrag niet? Dan moet de leerling zich - mét ouders - melden op je kantoor, in het gemeentehuis. En als een leerling het echt bont maakt, dan vertel je dat hen een Halt-straf of een proces verbaal boven het hoofd hangt.

Je hebt niet alleen met probleemkinderen te maken. Van Mook: “Afgelopen week werd ik nog gebeld door een ouder van een leerling die sport op hoog niveau. Of de leerling lessen kon volgen op een middelbare school in Dronten in plaats van op de LOOTschool in Zwolle.”

Wat voor collega moet je zijn?

Je denkt niet dat je alles zelf wel kunt oplossen. Samen met twee andere leerplichtambtenaren houd je de leerlingen uit de gemeente Dronten in de gaten. Iedereen heeft zijn eigen portefeuille, zijn eigen scholen. Maar in de kantoorruimte waar jullie met z’n drieën werken, wordt veel onderling gepraat over moeilijke gevallen. “Er is niet één goede aanpak, het is vaak toch een afweging. Dan is het fijn als je wat met ervaren collega’s kan sparren”, zegt Van Mook.

Waarom zoeken ze iemand?

Voor de zomervakantie is iemand met vervroegd pensioen gegaan. Van Mook heeft een deel van de uren overgenomen, de overgebleven uren - 20 uur per week - vul jij in, verdeeld over drie dagen.

Wat verdient dat?

Maximaal 3.134 euro per maand bij 36 uur, maar de functie is dus voor 20 uur.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Als leerplichtambtenaar ben je niet bepaald populair bij leerlingen. Dat maakt het werk nog wel eens lastig. Van Mook: “Het zijn soms moeilijke gesprekken. Zeker als een proces verbaal ter sprake komt.” Zelfs bedreigingen, bijvoorbeeld vanuit ouders, komen voor. Toch zijn er ook leuke momenten. “Eén leerling kwam aan de telefoon heel stoer over”, zegt Van Mook. “Maar toen hij eenmaal hier kwam bleek dat wel mee te vallen. Een klein speldenprikje was genoeg.”