‘Israël doodt zes strijders van Hezbollah in Syrië’

Bij een Israëlische luchtaanval in Syrië zijn gisteren zes strijders van Hezbollah gedood, onder wie de zoon van een prominente commandant. Dat heeft de Libanese beweging gezegd. Zoals gewoonlijk doet Israël geen uitspraken over aanvallen in Syrië. Al-Manar, de tv-zender van Hezbollah, waarschuwde dat Israël „speelt met vuur dat de veiligheid van het hele Midden-Oosten bedreigt”.

De aanval had plaats in het Syrische deel van de Golanhoogvlakte. Volgens Hezbollah is een van de doden die bij de aanval vielen Jihad Mughniyeh, de zoon van de voormalige topcommandant Imad Mughniyeh. Die werd in 2008 vermoord in Damascus, waarschijnlijk door de Israëlische geheime dienst. Volgens Israëlische media stond zijn zoon Jihad Mughniyeh aan het hoofd van een eenheid in de hoogvlakte van Golan die tot taak had Israëlische militairen te doden.

Analisten verwachten niet dat Hezbollah de aanval grootschalig zal vergelden. De beweging heeft haar handen vol aan de burgeroorlog in Syrië, waar het vecht aan de zijde van het regime. De afgelopen jaren heeft Israël meermaals luchtaanvallen uitgevoerd op wapenopslagplaatsen en konvooien die bestemd zouden zijn voor Hezbollah zonder dat de beweging vergeldingsacties uitvoerde.

Hezbollah vocht in 2006 voor het laatst een oorlog met Israël uit. Sindsdien zijn er geen grote gevechten geweest. Wel zijn enkele Israëlische militairen gedood door bommen op de grens tussen Libanon en het door Israël bezette deel van de Golan. (AP, AFP)