‘Ik ben niet bang voor kritiek’

Kamerlid Tim Snel (29) is overgestapt naar de Vrijzinnige Partij Nederland. Dat viel niet bij alle fractieleden even goed. Snel pleit voor een nieuw, radicaal economisch model met regelvrije economische zones voor start-ups.

Een deel van de Tweede Kamerfractie van VPN, met in het midden Tim Snel (@vpntim). Linksonder (met bril) partijleider Jan Leusingh (@vpnjan), linksboven Leendert Dingemans, met naast hem Corine van Daalen (@vpncorine). Rechts naast Tim Snel staan fractievoorzitter Marise Collee (@vpnmarise), woordvoerder Vincent Capteijn (@vpnvincent), Dara Westerhof (@vpndara) en Michaël de Jonge (@vpnmichael).
Een deel van de Tweede Kamerfractie van VPN, met in het midden Tim Snel (@vpntim). Linksonder (met bril) partijleider Jan Leusingh (@vpnjan), linksboven Leendert Dingemans, met naast hem Corine van Daalen (@vpncorine). Rechts naast Tim Snel staan fractievoorzitter Marise Collee (@vpnmarise), woordvoerder Vincent Capteijn (@vpnvincent), Dara Westerhof (@vpndara) en Michaël de Jonge (@vpnmichael).

Tim Snel (29) begon vorige week als Kamerlid van de Vrijzinnige Partij Nederland (VPN) die met zes zetels kabinet-Rutte gedoogt. Hij stapte met zetel en al over van een grote regeringspartij. De VPN begon in 2005 als denktank: de Vrijzinnigen. Tijdens de economische crisis in 2008 besloten zij een politieke partij te vormen, ze pleitten onder meer voor een nieuw economisch model.

Het kersverse VPN-Kamerlid Tim Snel gaat als woordvoeder financiën plannen maken voor dit nieuwe economische model. Snel is geboren in Nieuwegein, groeide op in een nieuwbouwwijk. In zijn Twitterprofiel staat een quote van Winston Churchill: ‘Kites rise highest against the wind - not with it.’ Dat is zijn lievelingsuitspraak, zegt Snel. „Ik houd van tegenwind, ben niet bang voor kritiek.”

Het is misschien juist die recalcitrante houding die niet goed valt bij sommige nieuwe collega's. VPN-Kamerlid Michaël de Jonge moest zowel zijn bureau als zijn portefeuille opgeven voor Snel. Hij zei eerder tegen Snel: ‘Een van de eigenschappen die ik erg in mensen waardeer is loyaliteit.’

De afgelopen tijd is er veel veranderd in het leven van Snel. Kort geleden overleed zijn vader, hij stapte over naar een andere partij en hij verhuisde vorige week naar Den Haag: „Omdat ik er nu vol voor wil gaan en niet meer met één been in de politiek wil staan”. Wij spreken Snel via de mail over zijn nieuwe avontuur.

Waarom ben je niet overgestapt naar D66 of Groenlinks?

„Waarom zou ik kiezen voor een oude partij die vastzit in het Haagse establishment? De VPN is een jonge-hondenclub met ambities waarin ik me thuis voel. Bovendien, GroenLinks vind ik te links en te moralistisch, en D66, tja, te niksig.”

Wat is er dan zo goed aan de VPN?

„De VPN verenigt opvattingen van D66, GroenLinks, PvdA en VVD en combineert deze radicaler dan deze partijen durven te doen. Bijvoorbeeld pleit de VPN voor verdergaande democratisering dan D66 ooit heeft gedaan, wil de economie duurzaam maken door vervuiling te belasten, tegelijkertijd de inkomstenbelasting verlagen door een vlaktaks in te voeren en investeringsruimte creëren door vermogensbelasting in te voeren.”

Hoeveel gesprekken heb je met fractievoorzitter Marise gevoerd voor je overstap?

„Ik heb gedurende langere tijd met oprichter en partijleider Jan Leusingh gepraat. Hij heeft mij overtuigd van de kracht van de VPN, en van de noodzaak om nu een doorbraakpartij te steunen.

„Mijn stap was een verrassing voor Marise. Jan en ik hebben haar er bewust buiten gelaten omdat mijn beslissing een hypotheek had gelegd op haar lopende onderhandelingen met de regeringspartijen.”

Je zei eerder dat de dood van je vader ook te maken had met je overstap.

„Toen ik mijn vader verloor realiseerde ik me nog eens dat onze tijd kort is en het zonde is om besluiteloos en ontevreden achterover te hangen.”

Was het geen overhaaste beslissing? Kon je niet beter eerst even op vakantie gaan, verhuizen en dan pas overstappen?

„Dat mijn beslissing de pers overvalt wijst er vooral op dat alle betrokkenen discreet zijn. Natuurlijk denk je hier maanden over na. Ik heb er met familie en vrienden over gepraat. Ik weet hoe uniek mijn overstap is en ik ben niet naïef: ik weet dat er ook hard over geoordeeld zal worden. Uiteindelijk denk ik dat mensen begrip en respect zullen hebben dat ik trouw ben aan idealen.”

Ben je tevreden over je ontvangst bij VPN?

„Omdat we discreet zijn geweest, zijn een aantal mensen overvallen. Vooral voor Michaël die zijn portefeuille aan mij overdraagt is dat even een harde dobber. Ik vind dat hij sportief reageert.”

Je weet nu al dat Michaël en jij constant gaan botsen op het vlak van financiën. Hoe ga je om met kritiek?

„Michaël is onderwijswoordvoerder en ik weet zeker dat we goed gaan samenwerken. Hij moet gewoon even wennen. Als we al zouden botsen dan weet ik zeker dat we dat snel oplossen.”

Wat is het nieuwe economische model waar jij voor staat?

„Een economie waarin vervuiling wordt belast en arbeid wordt beloond. Waarin kleine ondernemers een voorsprong krijgen, onderwijs wordt gestimuleerd en overbodige, beknellende regelgeving wordt geschrapt. Ik streef op een korte termijn naar regelvrije, economische zones voor start-ups en zzp’ers.”

Je moeder eiste veel aandacht van je op je eerste werkdag, gaan moeders en politiek wel samen?

„Haha. Dat kun je beter aan mijn lieve, geduldige moeder vragen.”