Hollande: ECB komt donderdag met QE

Hollande tijdens zijn speech vanochtend, waarin hij zou hebben aangekondigd dat de ECB donderdag tot QE gaat besluiten.
Hollande tijdens zijn speech vanochtend, waarin hij zou hebben aangekondigd dat de ECB donderdag tot QE gaat besluiten. Foto AP / Philippe Wojazer

De Franse president Hollande lijkt vandaag tijdens een nieuwsjaarspeech voor zijn beurt te hebben gepraat, door aan te kondigen dat de Europese Centrale Bank donderdag besluit tot quantitative easing, het opkopen van staatsobligaties. De ECB zelf geeft geen commentaar, een woordvoerder van Hollande zegt nu achteraf dat de president “alleen maar sprak over de gevolgen van het mogelijke scenario”, aldus persbureau Reuters.

Hollande vertelde aan een groep zakenlieden in Parijs over hoe hij denkt dat de Franse economie sneller kan gaan groeien. Volgens onder meer persbureau Reuters zei Hollande daarbij het volgende:

“En tot slot, de Europese Centrale Bank zal donderdag de beslissing nemen om staatsleningen op te kopen. Dat zal voor aanzienlijke liquiditeit zorgen voor de Europese economie, en dat zal een positief effect hebben op de groei.”

Geldkraan

Of Hollande zich baseert op inside information of gewoon de kranten goed leest is niet bekend. Er wordt in ieder geval al dagen openlijk gespeculeerd over wat het bestuur van de ECB donderdag gaat besluiten. Tijdens verschillende interviews zinspeelden ECB-directieleden op het rigoureuze besluit om over te gaan tot QE: het op grote schaal opkopen van staatsobligaties van eurolanden om met het zo gecreëerde geld de deflatie te bestrijden.

De afgevaardigden in het ECB-bestuur van onder meer Duitsland en Nederland verzetten zich echter tegen QE. Zij zijn bang dat het opkopen van staatsleningen de druk op overheden wegneemt om hervormingen door te voeren. Ook vrezen ze dat zo risicovol schuldpapier op de balans van de ECB terechtkomt en dus het probleem van iedereen wordt.

Volgens verschillende kranten zou het bestuur van de ECB nu werken aan een compromis, waarbij de nationale banken verantwoordelijk worden voor het opkopen van de staatsleningen van hun eigen staat. Volgens Der Spiegel zou ECB-president Mario Draghi deze plannen onder meer hebben voorgelegd aan de Duitse regering. Dat zou opmerkelijk zijn: de ECB opereert in principe onafhankelijk van de regeringen in de eurozone.

De Nederlandse bankpresident Klaas Knot heeft zich in de Duitse krant ieder geval al positief uitgesproken over de plannen. Hij sprak echter tegen dat die plannen al kant-en-klaar op de plank liggen voor donderdag.

Lees uitleg over QE in NRC Handelsblad: De Europese geldpers gaat aan (€) en lees bij NRC Q: Vier mogelijke bommen onder de beurs in 2015.