Het grote stamppotboek

Vandaag is blauwe maandag, officieel de depressiefste dag van het jaar. Het begrip ‘Blue Monday’ werd tien jaar geleden geïntroduceerd door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Aan de hand van een formule waarin factoren als het weer, hoe lang geleden het Kerst was en de status quo van de goede voornemens worden gewogen, kwam hij tot de conclusie dat we ons precies vandaag op ons droefgeestigst voelen.

Ik weet natuurlijk ook wel dat dit allemaal flauwekul is, en toch heb ik er een traditie van gemaakt die deprimaandag elk jaar even aan te stippen. Omdat ikzelf nogal gevoelig ben voor januariblues. En omdat er niets boven een bord comfort food gaat om zulke spoken te verjagen. In de aanval! Een bord smeuïge, gloeiendhete stamppot is effectiever dan Prozac, psychotherapie, mindfullness of welke vorm van zielenmedicatie dan ook.

De stamppotten die we deze week gaan maken komen uit Het grote stamppotboek, een boek om blij van te worden, nog afgezien van het onderwerp. Het is een van de leukste kinderkookboeken die ik ken. Vrolijk vormgegeven en fijn geïllustreerd. Bovendien staat het behalve met stamppotrecepten boordevol informatie over en grappige experimenten met eten.

Een zo’n experiment gaat bijvoorbeeld over het eten van een droge beschuit en daarna proberen te fluiten. Dat gaat nog niet zo makkelijk. Maar er is een truukje. Als je voor en tijdens het kauwen van de beschuit zo hard mogelijk aan een citroen denkt, gaat het beter. Dat komt omdat je hersenen gewend zijn om zodra je iets zuurs proeft, extra speeksel aan te maken. Als je heel hard denkt aan een citroen, geven je hersenen hetzelfde signaal door aan je speekselklieren. (Als je aan een glas melk denkt in plaats van aan een citroen, wordt je speeksel trouwens dikker, en kun je dat fluiten helemaal wel vergeten.)

Voelt u zich al wat opgekikkerd? Mooi, dan gaan we stampen. Op het menu staat een husselflussel met spekjes, gefrituurde stamppotballetjes , stamppot gezond en boerenkool speciaal. Wie zich eind van deze week nog depri voelt mag een klacht indienen bij de hoofdredactie.