Gevechten tussen leger en Houthi-rebellen in hoofdstad Jemen

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn vanmorgen gevechten uitgebroken tussen het regeringsleger en de shi’itische Houthi-rebellen. De ongeregeldheden hadden plaats in de buurt van het huis van president Abed Rabbo Mansour Hadi.

Een Jemenitische militair in Sanaa
Een Jemenitische militair in Sanaa EPA / Stringer

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn vanmorgen gevechten uitgebroken tussen het regeringsleger en de shi’itische Houthi-rebellen. De ongeregeldheden hadden plaats in de buurt van de presidentiële woning van president Abed Rabbo Mansour Hadi. Ooggetuigen zeiden tegen persbureau AP dat zij schoten en het afvuren van mortieren hoorden.

President Hadi was op het moment van de gevechten niet thuis en is ongedeerd. Meerdere burgers zijn het strijdgebied ontvlucht. Er is een nog onbekend aantal doden en gewonden gevallen.

Jemenitische media hebben nog niet over het geweld bericht. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat Sanaa momenteel kampt met een stroomuitval.

Update 9.04 uur.
De Jemenitische minister van Informatie Nadia Sakkaf zegt dat er een staakt-het-vuren is bereikt met de Houthi’s. Hadi voert maandag overleg met zijn politiek adviseur en met vertegenwoordigers van de rebellen.

De shi’itische opstandelingen hebben de afgelopen maanden grote delen van het land veroverd. Volgens critici worden zij gefinancierd door Iran, hoewel dit door de Houthi’s wordt ontkend. Zaterdag werd de stafchef van de president ontvoerd. Sanaa vermoedt dat Houthi-rebellen hiervoor verantwoordelijk zijn.

Jemen is het armste land in de Arabische wereld. Sinds het verdrijven van president Ali Abdullah Saleh in 2011 tijdens de Arabische Lente hebben regelmatig gevechten plaats. Ook is de Jemenitische tak van Al-Qaeda actief in het land, die door analisten wordt gezien als de gevaarlijkste tak van het terreurnetwerk. De afdeling heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Charlie Hebdo in Frankrijk opgeëist.