VVD-Kamerlid verspeelt gasdossier door telefoontje in de trein

„Ik heb vandaag zo veel mogelijk de media ontlopen.” En: „We blijven op de lijn dat we verband gaswinning en aardbevingen moeten onderzoeken.” VVD-Kamerlid René Leegte deed verslag per telefoon en gaf zijn medetreinreizigers en hun Twittervolgers een zeldzaam inkijkje in de politiek-tactische overwegingen op een gevoelig dossier: de gaswinning in Groningen. De parlementariër was vrijdag met een Kamerdelegatie op werkbezoek in Groningen in verband met de lokale aardgaswinning. De provincie wordt al jaren geteisterd door aardbevingen.

Binnen de coalitie tekent zich inmiddels onenigheid af over dit probleem. De PvdA wil de gaswinning verder beperken, de VVD vindt dat ‘hun’ minister Kamp de gaskraan vorig jaar voorlopig al genoeg heeft dichtgedraaid. De partij wil nader onderzoek, terwijl er al veel wetenschappelijk bewijs voor het risico op bevingen ligt.

Voor de tv-camera’s liet het Kamerlid Leegte dat die dag, inderdaad, in het midden. Alleen deed hij na afloop van het werkbezoek vanuit de trein per telefoon verslag, volgens hemzelf aan een fractiegenoot. Twee medereizigers, actief voor de milieubeweging en aanwezig bij het werkbezoek, konden zijn telefoongesprek op een vol balkon volgen. Eén van de meeluisterende passagiers is Rolf Schuttenhelm van de actiegroep Fosielvrij. Hij gaf een samenvatting van het telefoongesprek op Twitter, waarbij hij onder meer schreef: „Niet zo slim hoe hij openlijk uitlegt hoe je Groningers kunt pappen”.

De VVD-Statenfractie reageerde woedend en nam in een verklaring „met klem” afstand van de opmerkingen van het Tweede Kamerlid. „De veiligheid [van Groningen] staat voorop.”

Gisteren trok Leegte zijn conclusies. Het Kamerlid, dat bij zijn fractiebestuur al slecht lag sinds een recent hoog opgelopen ruzie over het door hem geambieerde voorzitterschap van de commissie Europese Zaken, legde gisteren het woordvoerderschap op het gasdossier neer. „Er is door mijn toedoen onnodig onrust ontstaan”, zegt hij in een toelichting. „Een interpretatie van mijn zakelijke telefoongesprek is op Twitter ontploft. Daardoor is mijn persoon onderdeel geworden van de discussie over dit veel te belangrijke onderwerp. Dat mag elkaar nooit in de weg staan.”