While you were sleeping... in the US

Zoek je werk? Facebook zoekt mensen

The morning sunlight finds its way through high-rise buildings in New York as people rush to cross a street on October 30, 2104. The US economy grew at a stronger-than-expected pace in the third quarter, lifted by lower imports and a surge in defense spending, according to government data released on October 30. AFP PHOTO/Jewel Samad
The morning sunlight finds its way through high-rise buildings in New York as people rush to cross a street on October 30, 2104. The US economy grew at a stronger-than-expected pace in the third quarter, lifted by lower imports and a surge in defense spending, according to government data released on October 30. AFP PHOTO/Jewel Samad

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Misschien is het een bubbel, misschien ook niet. Zeker is dat de Amerikaanse tech-branche het goed blijft doen. Zo is Facebook bezig met een hiring spree, zoals Reuters meldt: het sociale netwerk neemt honderden nieuwe mensen aan om de bedrijfsgroei bij te benen.

De komende maanden moeten er 1200 banen bij komen, meldt Facebook, als gevolg van een reeks agressieve investeringen en overnames. Zo is onlangs Oculus Rift overgenomen voor twee miljard dollar (1,73 miljard euro). Bij de maker van virtual reality-koptelefoons moeten tientallen nieuwe mensen komen te werken, om de divisie te integreren in Facebook.

Reuters meldt dat Facebook 8348 fulltime-werknemers heeft, vergeleken met 55 duizend bij Google en 127 duizend bij Microsoft. Cruciaal is dat de winst-per-arbeidsplaats veel beter is bij Facebook: 384 duizend dollar per employee, 84 duizend meer dan Google.

Nieuwe poging: belast de rijken!

Het wordt zijn één na laatste State of the Union en dit keer doet President Obama het anders: het Witte Huis laat vooraf uitvoerig weten wat Obama morgen gaat betogen en bepleiten. Een belangrijk plan dat hij zal voorstellen is een dramatische belastingverhoging voor hen die het meest verdienen.

Het Congres - de controlerende macht - heeft kort geleden de grootste rechtse meerderheid in decennia gekregen, en die meerderheid denkt er niet over om Obama zijn zin te geven. Op wat voor terrein dan ook. Toch zal Obama suggereren om diverse tarieven ter verhogen, om zo te kunnen betalen voor andere plannen, zoals studeren goedkoper maken en lagere inkomensgroepen juist belastingverlichting geven.

Maar “Obama’s oproep voor hogere belastingen voor de rijken zal Republikeinen alleen maar irriteren, kwaad als ze toch al zijn vanwege zijn beloften om de prioriteiten van hun part met een veto te treffen”, aldus Fox News.

VS hackte computers Noord-Korea jaren geleden al

Noord-Korea was al in 2010 doelwit van een ‘cyberaanval’ door de VS. De New York onthulde zondag dat spionagedienst NSA de vijandelijke computersystemen wist te kraken. En de krant legde het verband met de recente hack bij filmstudio Sony. “NSA brak in op Noord-Koreaanse netwerken voor de Sony-aanval”, luidde de kop.

Het noorden zou zesduizend hackers in dienst hebben om Zuid-Korea en andere vijanden - met name de VS - lastig te vallen. Het Amerikaanse doel was vijf jaar geleden om malware (slecht software) in hun computers te plaatsen.

Dat de VS het Noord-Koreaanse systeem intiem kennen, kan verklaren waarom de beschuldiging voor de Sony-hack zo ongewoon snel een eenduidig klonk - vanuit het Witte Huis zelf. “Door de snelheid en zekerheid kon je zien dat hier iets anders speelde”, zegt een kenner in de Times. “Dat ze kennis van binnen hadden.”