Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU wil Hamas op terreurlijst houden en gaat in beroep tegen oordeel rechter

Hamas moet op de terreurlijst van de EU blijven, als het aan Buitenlandcoördinator Federica Mogherini ligt.
Hamas moet op de terreurlijst van de EU blijven, als het aan Buitenlandcoördinator Federica Mogherini ligt. Foto ANP/EPA/Atef Safadi

De Europese Unie gaat in beroep tegen een uitspraak van het Europees Gerecht van Eerste Aanleg dat Hamas van de lijst van terroristische organisaties moet. Het Europees Hof van Justitie zal zich nu over de zaak buigen.

Vorige maand oordeelde het Hof dat de plaatsing van Hamas op die lijst niet op de juiste manier was verlopen. De wijze waarop Hamas in de media is neergezet zou leidend zijn en niet de eigenlijke activiteiten van de beweging. De analyse was dan ook te gebrekkig, zo oordeelde de rechter.

Bronnen van internet niet geldig

De uitspraak betekende niet dat de beweging onmiddellijk van de lijst werd gehaald; daardoor kreeg Hamas geen beschikking over door de EU bevroren tegoeden. Door het vandaag aangetekende hoger beroep zullen die tegoeden nog langer bevroren blijven.

Het beroep van de EU zal vooral draaien om de bepaling van het gerechtshof dat de EU bewijs moet aanleveren als het Hamas op de lijst wil houden. Dat bronnen van internet daarvoor niet afdoende zijn, wordt ook door de EU betwist.

Federica Mogherini, de buitenlandcoördinator van de EU, laat tegenover Reuters weten dat er op dit moment ‘andere maatregelen’ worden onderzocht om te voorkomen dat het gerechtshof in vergelijkbare zaken tot een dergelijk oordeel komt.