Diva Lindsey Vonn is terug en evenaart 35 jaar oud record

Lindsy Vonn is met Annemarie Moser-Pröll recordhoudster wereldbekeroverwinningen. Hun uitzonderlijke score: 62.

De diva is terug. En hoe. De Amerikaanse skiester Lindsey Vonn behaalde gisteren bij de afdaling in Cortina d’Ampezzo haar 62ste wereldbekeroverwinning en evenaarde het 35 jaar oude record van de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll.

De weg er naartoe lag vol obstakels. De vreselijke val, twee jaar geleden in Schladming, staat nog strak op het netvlies, evenals de ijselijke schreeuw van pijn. Vonn viel bij de WK zó hard, dat ze met gescheurde kruis- en kniebanden en een gebroken kop van het scheenbeen per traumahelikopter werd afgevoerd, en twee jaar nodig had om de oude te worden. Ze deed een manmoedige poging vorig jaar de Winterspelen van Sotsji te halen, maar dat bleek achteraf niet realistisch.

Uiteindelijk heeft haar herstel twee jaar geduurd. Een karaktervolle periode van de dertigjarige Amerikaanse skiester, die van heel ver moest komen, maar eenmaal terug relatief snel op haar oude topniveau terugkeerde. Bij het begin van dit seizoen won Vonn al afdalingen in het Canadese Lake Louise en Val d’Isère in Frankrijk.

En toen kwam gisteren de afdaling op de piste met de welluidende naam Olimpia della Torfani in het Italiaanse Cortina d’Ampezzo. Als vanouds, in haar vloeiende stijl, geen spatje van een seconde morsend, was Vonn de snelste onder de snelsten van het circuit. Hoe fel de Oostenrijkse Elisabeth Görgl (tweede) en de Italiaanse Daniela Merighetti (derde) ook van zich afbeten op Vonn stond geen maat. Ze heeft haar dominantie heroverd.

Een tegenslag voor de andere skiesters, want Vonn heeft aangekondigd haar carrière te willen voortzetten tot en met de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. Tevens ontnam zij her en der illusies op een mooi resultaat bij de WK van volgende maand in Vail/Beaver Creek. Want ook dat maakte Vonn duidelijk: ze wil vlammen op de WK in haar achtertuin.

Voordat er wereldtitels gevierd kunnen worden, was de complete familie Vonn afgelopen weekeinde naar Italië gereisd om Lindsey recordhouder te zien worden. Gisteren was er de eerste party ter gelegenheid van de 62ste overwinning. Maar vandaag kan het feest verlengd worden als Vonn op de uitgestelde Super-G in Cortina d’Ampezza haar 63ste zege behaalt. Indien haar dat lukt is zij de komende jaren, of wie weet de komende decennia, de ongekroonde koningin van de skipistes. Het heeft tenslotte 35 jaar geduurd eer Vonn Moser-Pröll evenaarde.

Ver na de huldiging, die Vonn gisteren geëmotioneerd en tijdens het volkslied met de hand op haar hart onderging, was ze nog één en al adrenaline. Met verhoogde stem: „Mijn carrière verloopt ongelooflijk. Nooit gedacht dat ik dit zou bereiken.”