Derde berisping voor Levenseindekliniek

De Levenseindekliniek heeft onzorgvuldig gehandeld bij de euthanasie op een 47-jarige vrouw met ernstige tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor omgevingsgeluiden). Dat heeft de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) eind vorig jaar geoordeeld. Het is de derde keer in een jaar tijd dat de RTE de kliniek van onzorgvuldig handelen beticht.

Volgens de RTE kán de combinatie van gehooraandoeningen ernstig genoeg zijn om voor euthanasie in aanmerking te komen, maar had de patiënte vanwege haar „psychische kwetsbaarheid” ook psychiatrisch onderzocht moeten worden. De vrouw, die vorig jaar overleed, leed vroeger aan anorexia nervosa en had een posttraumatische stressstoornis. De Levenseindekliniek is „verbaasd” over dit oordeel. De toetsingscommissie zou terughoudender moeten zijn in het vragen om psychiatrisch onderzoek wanneer er een duidelijke lichamelijke diagnose is, vindt de kliniek. Volgens directeur Steven Pleiter had de commissie de zaak moeten wegen als „fysiek lijden”, niet als psychiatrische stoornis. Er zijn vaker patiënten met tinnitus bij de Levenseindekliniek geweest, maar dat leidde nooit eerder tot euthanasie. Pleiter stelt dat een „brede, maatschappelijke en politieke discussie” nodig is over euthanasie en psychiatrie. Het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG) buigen zich nu over de zaak.