Demonstraties in Duitsland tegen anti-islambeweging Pegida

Duizenden mensen demonstreerden vandaag in Duitse steden tegen anti-islambeweging Pegida. Volgens de politie trokken zo’n tienduizend mensen naar München voor demonstraties. Andere tegendemonstraties vonden plaats in Würzburg, Neurenberg, Berlijn, Leipzig, Düsseldorf, Osnabrück, Wiesbaden en Maagdenburg.

Demonstranten zetten zich af tegen anti-islambeweging Pegida in Düsseldorf.
Demonstranten zetten zich af tegen anti-islambeweging Pegida in Düsseldorf. Foto Reuters / Ina Fassbender

Duizenden mensen demonstreerden vandaag in Duitse steden tegen anti-islambeweging Pegida. Volgens de politie trokken zo’n tienduizend mensen naar München voor demonstraties. Andere tegendemonstraties vonden plaats in Würzburg, Neurenberg, Berlijn, Leipzig, Düsseldorf, Osnabrück, Wiesbaden en Maagdenburg, schrijft persdienst AFP.

In Dresden kwamen, ondanks het verbod, zo’n tweehonderd aanhangers van Pegida bij elkaar. Eerder had anti-islambeweging Pegida een demonstratie afgelast naar aanleiding van dreigementen van islamitische extremisten. Maar toen gisteren bekend werd dat de stad alle openbare bijeenkomsten in de open lucht voor vandaag zou afgelasten wegens terreurdreiging, lieten aanhangers van Pegida weten dat zij zich niets laten verbieden.

recht op verzameling

Buitenlandse inlichtingendiensten zouden volgens berichten in de media gewaarschuwd hebben voor een aanslag, schrijft NRC-correspondent Frank Vermeulen in NRC Handelsblad (€). Ook waren er oproepen op internet om organisator Lutz Bachmann om het leven te brengen.

Na de aanslagen in Parijs interpreteren de autoriteiten deze signalen zo serieus dat het grondwettelijke recht op verzameling tijdelijk is opgeschort in Dresden, aldus Duitse media. In andere steden zouden vanavond geplande demonstraties voor en tegen de komst van migranten en de “islamisering” van Duitsland gewoon doorgaan.

Pegida demonstreert al maanden tegen de vermeende islamisering van Duitsland. De groep heeft vooral veel aanhangers in Dresden en gaat de afgelopen weken elke maandag in die stad met duizenden de straat op. De Duitse bondskanselier Merkel wil dat de demonstraties van Pegida gewoon kunnen doorgaan wegens het recht op verzameling.

denemarken / noorwegen

Voor het eerst demonstreerden aanhangers van Pegida ook in drie Deense steden. In Kopenhagen waren het ongeveer tweehonderd mensen, schrijft persdienst ANP. Ook in Aarhus en Esbjerg vonden demonstraties plaats. In Oslo, Noorwegen demonstreerde Pegida voor de tweede keer. De tientallen deelnemers zijn door de anti-Pegidabeweging met sneeuwballen bekogeld.