In beeld

Waterpeil Dode Zee zakt gestaag

De Dode Zee is stervende. Toeristenattracties liggen er verlaten bij en de kleedhokjes lijken te ver van de waterrand te zijn geplaatst. Eens stroomde er door de Jordaanrivier 1,3 miljard kubieke meter water per jaar naar de Dode Zee. Maar door indamming en irrigatie is dit gereduceerd tot minder dan 60 miljoen kubieke meter per jaar. Hierdoor daalt het waterpeil van de Dode Zee met ongeveer een meter per jaar. Sommige experts vrezen dat het laagst gelegen meer ter wereld in 2050 volledig zal zijn opgedroogd. Om dit te voorkomen sloten Israël, Jordanië en de Palestina in 2013 een akkoord over de aanleg van een pijpleiding die water en pekel van een ontziltingsfabriek bij de Rode Zee naar de Dode Zee pompt en bovendien drinkwater verschaft aan de regio. Experimenten om water uit de Rode en de Dode Zee te mengen hebben echter verontrustende veranderingen veroorzaakt in de Dode Zee, zoals enorme groei van algen en kleurveranderingen door bacteriën. Hierdoor komt de bloeiende toeristen- en gezondheidssector rond het meer in gevaar. De Dode Zee is zo rijk aan zout en andere mineralen dat mensen blijven drijven op het water, dat geneeskrachtige effecten zou hebben. Los van eventuele blijvende verandering van de unieke samenstelling van het zilte water in de Dode Zee biedt dit plan ook geen oplossing voor de oorzaak van de opdroging: indamming en irrigatie. Lees hier het hele artikel uit NRC Handelsblad van 10 december 2013.
EPA / Abir Sultan
EPA / Abir Sultan
EPA / Abir Sultan
EPA / Abir Sultan
EPA / Abir Sultan
EPA / Abir Sultan
EPA / Abir Sultan
Verlaten aquapark bij Ein Gedi, Israël. 29 september, 2014.
EPA / Abir Sultan
EPA / Abir Sultan
EPA / Abir Sultan