Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

De 5-jarige Alex verscheen niet op een partijtje. ‘No show fee’: twintig euro

Toen Alex Nash (5) niet op het feestje van een vriendje verscheen, kwam dat hem duur te staan: opeens zat er een ‘no show fee’ in zijn rugzakje. Of zijn ouders – als ze geen rechtszaak wilden – even twintig euro konden betalen.

Nog voor Kerstmis kregen de ouders van Alex Nash (5) een uitnodiging voor het feestje van een klasgenootje. Zoon en vriendjes zouden naar een overdekte skihal gaan. Leuk, en Alex wilde dan ook graag, maar later bleek dat zoon voor die dag al volgeboekt was: hij ging met opa en oma op pad.

Dat zijn ouders vervolgens niet communiceerden dat hun zoon dus niet op het partijtje kon komen, was niet zo handig. Maar deze vergissing kwam hen wel héél duur te staan: na het feest kregen ze een rekening van 15,95 pond (ruim 20 euro). De ‘no show fee’.

contactgegevens?

Volgens de ouders hadden ze destijds geen contactgegevens van het vriendje (of zijn moeder Julie), en dus hadden ze niet af kunnen bellen. Moeder Julie spreekt dat tegen, meldt de BBC:

“Alle details stonden op de uitnodiging. Ze hadden alle gegevens die nodig waren om me te benaderen.”

Een paar dagen later vonden de ouders van Alex een bruine officiële envelop met factuurnummer, belastingnummer en betalingsdetails in Alex’ rugzak, die moeder Julie via de kleuterleidster had meegegeven. Volgens Alex’ vader dreigt moeder Julie naar het Small Claims Court (de rechtbank die in Engeland en Wales betalingsgeschillen behandelt) te stappen als hij niet betaalt. Alex’ vader:

“Ik begrijp dat ze boos is om het verloren geld. Het is is het probleem niet, het is de manier waarop ze het probeert terug te krijgen. Ze behandelt me niet als een mens, ze behandelt me als een kind en ik moet doen wat ze zegt.”

De rekening die de ouders van het jochie in zijn rugzakje vonden. Bron: Plymouth Herald
De rekening. Foto: Plymouth Herald.

niet meer spelen

Volgens de lokale krant The Plymouth Herald wil het vriendje van Alex nu niet meer met hem spelen. Alex’ moeder probeert via Facebook contact te zoeken met moeder Julie, maar zij blijft bij haar besluit: de rekening moet worden betaald.

Ook het Plymouth Ski and Snowboard Centre, waar het partijtje gehouden is, heeft inmiddels gereageerd:

“Al onze klanten moeten weten dat de rekening niets te maken heeft met Plymouth Ski and Snowboard Centre. [...] Dit is een meningsverschil tussen de ouders.”

Bekijk het hele interview met Alex en zijn vader hier bij de BBC.