‘VS hackten Noord-Korea al voor cyberaanval op Sony’

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA hackte Noord-Koreaanse netwerken al sinds 2010, ruim voor de aan Noord-Korea toegeschreven cyberaanval op Sony Pictures van eind vorig jaar. Dat hebben voormalige Amerikaanse en buitenlandse regeringsfunctionarissen tegen The New York Times gezegd. Het blijkt ook uit een nieuw uitgelekt NSA-document.

In 2009 had Noord-Korea zijn tweede nucleaire test uitgevoerd. Ook werd het communistische land steeds behendiger in het hacken van tegenstanders. Klokkenluider Edward Snowden meldde in 2013 dat de Amerikaanse regering het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma beschouwde als haar grootste lacune op het gebied van inlichtingen.

De NSA infiltreerde in 2010 Chinese netwerken die Noord-Korea met de buitenwereld verbinden. Ook werden connecties in Maleisië gehackt die door Noord-Koreaanse hackers werden gebruikt en verschafte de NSA zich met hulp van Zuid-Korea toegang tot netwerken in Noord-Korea zelf.

De NSA plaatste malware in Noord-Koreaanse netwerken, waardoor in de gaten gehouden kon worden wat ‘s lands hackers uitvoeren op het web.

Toch werd Sony vorig jaar gehackt, mogelijk omdat Noord-Korea een komische film hoopte te blokkeren over zijn leider Kim Jong-un. (NRC)