Justitie pakt recordbedrag af

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorig jaar het recordbedrag van 136 miljoen euro afgepakt van criminelen, bijna 50 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De stijging is volledig toe te schrijven aan een schikking die justitie trof met het bedrijf SBM Offshore, voor 56 miljoen euro. Het ging hierbij om een corruptiezaak: een tussenpersoon deed namens SBM schenkingen van zo’n 200 miljoen euro aan ambtenaren in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië. Het Openbaar Ministerie voert sinds enkele jaren een offensief dat is gericht op het afpakken van crimineel verkregen vermogen en bezittingen, zoals dure auto’s. Daarbij werkt justitie samen met Belastingdienst, FIOD en de Koninklijke Marechaussee. Op deze manier wil het OM voorkomen dat misdaad loont en dat crimineel geld opnieuw wordt geïnvesteerd. Justitie gaat ervan uit dat het afgepakte bedrag de komende jaren verder toeneemt, onder meer door betere samenwerking en investeringen. (NRC)