Bruisend Noorderslag vol nieuwe namen

Op de jaarlijkse viering van de Nederlandse pop losten nieuwe namen in alle genres verwachtingen in met sterke optredens.

Ilse DeLange neemt zaterdag met haar bandThe Common Linnets de traditionele bierregen in ontvangst op het Noorderslag-podium in Groningen na het winnen van de Popprijs 2014.
Ilse DeLange neemt zaterdag met haar bandThe Common Linnets de traditionele bierregen in ontvangst op het Noorderslag-podium in Groningen na het winnen van de Popprijs 2014. Foto Andreas Terlaak

Strijdbaar stoer liet ze het maar komen. Met het bier gutsend langs haar gezicht, een doorweekte jurk en een compleet weggespoeld kapsel hield ze haar armen wijd en was de houding van ‘kom dan? naar het Noorderslag-publiek. De bierdouche die Ilse DeLange met haar Common Linnets ten deel viel als winnaars van de Popprijs 2014 was een ware golfslag. Wat eens een ludiek protest was tegen een ‘verkeerde winnaar’, geldt al jaren als Popprijs-traditie; met grote gretigheid stelt publiek zich met potten bier op voor het podium. Een eveneens direct doorweekte presentator Giel Beelen nam er zaterdagnacht ondanks fluitconcerten en het boegeroep gewoon maar eens stelling tegen, en hij heeft een punt. Het en masse welgemikt bekers bier gooien naar artiest, presentator (de jury durft allang niet meer het podium op) en alle apparatuur kan niet meer; het is onnozel en primitief.

De Popprijs ging dus naar The Common Linnets en dat was nauwelijks een verrassing. De jury heeft zeker ook het ongekende buitenlandse succes voor de band waar zanger Waylon uitstapte en DeLange mee doorging laten meewegen. De Linnets – „vorig jaar nog bij niemand bekend” – hebben bewezen „dat je met een puur, mooi gezongen liedje hoge ogen kunt scoren”, aldus de jury.

De 29ste editie van Eurosonic/Noorderslag trok dit jaar met twee festivals in vier dagen ruim 40.000 mensen. Afsluiting vormde zaterdag de jaarlijkse viering van de Nederlandse popmuziek in de Oosterpoort. Op elf podia speelde zich een mooie, plezierig prikkelende editie van Noorderslag af, waar hiphop zegevierde (Feis, Polska), ruige gitaarrock sjoenkelde en subtiele pop klonk met mooie zangstemmen. Vooraf was er veel opwinding rond nieuwe namen. En het was goed vast te stellen dat veel van hen dat op deze lange, door pophype Jett Rebel afgesloten concertavond en nacht ook waarmaakten, op de flauwe pretbeats van Cookachoo na.

Boden recente Noorderslag-edities vooral veel singer-songwriters, nu domineerde de electropop met raamwerkjes van spannende elektronica en computereffecten. Dat zag je terug aan nieuwe namen als zangeressen Bea, Sumera en Sev- daliza met hun zelfbewuste en uitgesproken zang op donkere of trippy hoekige beats. In de souletalage was het een groot plezier om de eigenzinnige Surinaamse Sarah-Jane aan het werk te zien met haar backingvocalisten. Van het moment dat ze opkwamen met stokjes wierook tot de danspassen; over alle details was nagedacht in een soulshow met aan Jill Scott en Macy Gray refererende zang. Tussen de schemerlampjes overtuigde de Eindhovense Kovacs ook veel mensen die nog niet zo goed wisten wat ze nog met de ‘wolflady’ en haar doorleefde smartduistere geluid moesten. De groei die Kovacs dit jaar toonde op de podia is enorm.

En zo zetten veel artiesten op Noorderslag een uitroepteken achter een opmerkelijk doorbraakjaar. Zoals rapper Typhoon, met opnieuw een vlammende show, en de immer ingetogen maar gevoelvolle Dotan. Jungle By Night gaf met ‘Tropenkolder in de polder’, met gasten als Armand, een aantrekkelijke draai aan hun afrobeat. Explosief rocken met crowdsurfers was het bij John Coffey en ’s nachts bij dé opwindendste garagerocknaam op ieders lippen: Afterpartees.