‘Britse inlichtingendienst onderschepte e-mails journalisten’

Het 'donutgebouw' van de GCHQ in Cheltenham.
Het 'donutgebouw' van de GCHQ in Cheltenham. Foto EPA

E-mails van en naar journalisten die werken voor grote internationale mediaorganisaties zijn enkele jaren geleden gehackt door de Britse inlichtingendienst GHCQ. Dat blijkt volgens de Britse krant The Guardian uit documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Journalisten van onder andere de BBC, persbureau Reuters, de New York Times, Le Monde en The Guardian zelf waren slachtoffer. Het gaat om persberichten die tientallen journalisten ontvingen, maar ook om e-mailverkeer tussen journalisten over nieuwsverhalen. De mails werden intern opgeslagen bij de inlichtingendienst en waren beschikbaar voor alle medewerkers die daarvoor toestemming hadden.

De berichten van en naar journalisten werden door de GHCQ gehackt als onderdeel van 70.000 e-mails die in november 2008 in minder dan tien minuten werden onderschept. Volgens The Guardian is onduidelijk of de journalisten bewust doelwit waren.

Protest van journalisten

Het nieuws van The Guardian komt op een moment dat de Britse regering onder druk wordt gezet om de vertrouwelijke informatie van journalisten, parlementsleden en advocaten te beschermen tegen spionage. Zo hebben meer dan honderd redacteuren in Groot-Brittannië een brief aan premier Cameron ondertekend waarin ze protesteren tegen het onderscheppen van hun communicatie.

Cameron heeft in het licht van de aanslagen in Parijs van twee weken geleden wederom opgeroepen tot verdergaande massasurveillancemogelijkheden, waaronder mogelijkheden waarmee het e-mailverkeer van de journalisten onderschept werd.