Bon vivant die een presentatrice laat blozen

De Noorse wereldkampioen Carlsen heeft na vijf ronden op het Tata Steeltoernooi eindelijk wat hij wil: de koppositie

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen Foto ANP

Zijn tegenstander mocht dan de wereldkampioen zijn, voor Baadur Jobava was dat geen reden om zich anders te gedragen. Joviaal begroette de Georgische bon vivant bij het begin van de achtste rond van het Tata Steeltoernooi iedereen die maar in zijn blikveld kwam. Breed lachend poseerde hij voor de fotografen. En natuurlijk had hij nog tijd voor een kort interview met de Noorse televisie. Als toegift complimenteerde hij de presentatrice met haar kleding, met name de kleurcombinatie.

De rust en concentratie daalde pas neer met de komst van Magnus Carlsen. Een korte handdruk en de partij kon beginnen. Een botsing van twee werelden. Jobava, de briljante improvisator met een zwak voor het uitgaansleven, en Carlsen, de topfitte schaakprof. Voor de Noor was er maar één uitslag denkbaar tegen de nummer 26 van de wereldranglijst. Zelfs een halfje morsen zou hem irriteren.

Toch werd het een lastige klus tegen het grillige spel van de Georgiër. Eerst manoeuvreerde Jobava zijn stukken naar weinig gelukkige velden, om vervolgens met enkele heldere transacties ineens een gezonde stelling te bereiken waarin hij misschien zelfs iets beter stond. Het vervolg werd vakkundig voorspeld door Anish Giri: „Ze gaan nu allebei op winst spelen. Jobava door iets te proberen, Magnus door af te wachten en te hopen op een fout.” Die fout kwam in het eindspel. Carlsen greep zijn kans en rondde het karwei met enkele precieze zetten af. Eindelijk stond hij alleen aan kop.

Vijf op rij

Het was voor Carlsen zijn vijfde overwinning op rij, een reeks die hij op het hoogste niveau nog nooit liet zien. Speculaties over een langere reeks hoorde hij glimlachend aan.

Zijn vierde overwinning boekte Carlsen een ronde eerder tegen de Chinese wereldkampioene Hou Yifan. Ook hier botsten twee werelden die elkaar zelden ontmoeten. De 24-jarige Noor heeft zijn schaapjes al zo ongeveer op het droge, voor de 20-jarige Chinese is schaken niet meer dan een mooie bijverdienste. Typerend was beider voorbereiding op het toernooi. Terwijl Carlsen genoot van een luxe vakantie op de Seychellen, zat Hou Yifan tot een dag voor haar vertrek naar Nederland te blokken op tentamens aan de universiteit van Beijing.

Maar van die gebrekkige voorbereiding was weinig te merken. De Chinese bouwde een solide stelling op waar Carlsen maar lastig grip op kreeg. Wrikkend en wringend probeerde hij haar aan het wankelen te krijgen, maar ze bezweek pas toen ze een onverwachte reddingskans miste.

Uitputtingsslag

Carlsens machtsovername ging ten koste van Vasil Ivantsjoek. De koploper van het eerste uur beleefde een zwaar weekeinde en zakte naar de vijfde plaats. Zaterdagavond moest hij zich in een ellenlange partij verdedigen tegen Giri. De Nederlander besloot na een zwakke openingsbehandeling tot een lang beleg. Hij kwam aardig in de buurt, maar toen hij in het eindspel een winstweg miste werd het na 102 zetten alsnog remise.

Die uitputtingsslag kende voor beiden een naar vervolg. Ivantsjoek liet zich een dag later tegen de Filipijn So verrassen door een algemeen bekende openingsfinesse. Op zich geen reden tot paniek, maar onbekend met de materie raakte de Oekraïner al snel het spoor bijster en verloor kansloos.

Giri trof hetzelfde lot. Ook hij leed zijn eerste nederlaag na een pijnlijk openingsdebacle. Spelend met zwart tegen Maxime Vachier-Lagrave, meende hij dat er twee oplossingen waren voor zijn lichte openingsproblemen. Een langzame lastige en eentje die sneller duidelijkheid zou scheppen. Gemakzuchtig koos hij voor de tweede mogelijkheid, met als enige duidelijkheid dat hij na nog geen uur spelen zo goed als verloren stond.

Voor Vachier-Lagrave was het zijn derde winstpartij op rij. De eerste dagen had de Parijzenaar het lastig. De aanslagen in zijn woonplaats beheersten zijn gedachten en verstoorden zijn concentratie. Inmiddels staat hij gedeeld tweede, samen met So en Ding Liren uit China. En sluit hij niet uit dat er meer in zit. Zelfverzekerd: „Er zijn enkele kanshebbers op de eindzege en daar ben ik er één van.’