Boko Haram ontvoert vrouwen en kinderen in buurland Kameroen

Kameroense en Tsjadische troepen zijn gemobiliseerd na nieuwe aanvallen van de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram. Militairen uit de buurlanden bereiden een offensief voor, waarbij de optie wordt opengehouden dat ze de grens met Nigeria overtrekken om de extremistische strijders terug te dringen.

Gisteren viel Boko Haram twee dorpen aan in de buurt van de Kameroense plaats Tourou, niet ver van de grens met Nigeria. Volgens ooggetuigen werden tientallen burgers gedood en werden zestig tot tachtig mensen meegevoerd, verreweg de meesten vrouwen en kinderen. Die worden, net als bij eerdere ontvoeringen, ingezet als kindsoldaten of om te worden uitgehuwelijkt aan strijders en om alleri hand-en-spandiensten te verrichten.

Vorige week viel Boko Haram al een kazerne bij de Kameroense stad Kolofata aan. Die werd afgeslagen, 143 terroristen zouden zijn gedood.

Dit weekeinde zei de Kameroense regering dat troepenversterkingen naar de grens worden gestuurd. Tsjaad doet hetzelfde. Zaterdagavond kwam al een konvooi van Tsjadische militairen aan in Maroua, de belangrijkste stad in het uiterste noorden van Kameroen. Woordvoerders in de hoofdstad N’Djamena zeiden dat er in totaal rond de 2.000 militairen worden gestuurd, alsmede pantserwagens en gevechtshelikopters. „Onze missie is om Boko Haram in het nauw te drijven. We hebben alles wat daarvoor nodig is”, zei een hoge militair.

De aankondiging van het offensief is pikant omdat het Nigeriaanse leger deze maand juist een zware nederlaag heeft gelegen in de strijd tegen Boko Haram. Een militaire basis bij de stad Baga is al sinds 3 januari in handen van de terreurgroep. Satellietbeelden bevestigen volgens Amnesty International dat Baga grotendeels is verwoest. Volgens critici hebben corruptie en onvermogen het Nigeriaanse leger ernstig ondermijnd. Een Defensie-woordvoerder zei gisteren in Abuja dat Nigeria militaire hulp uit het buitenland toejuicht, mits het land zelf de regie blijft houden. „Alle steun aan onze (militaire) operaties is welkom, maar men moet zich aanpassen aan onze operaties die gaande zijn, aangezien het om Nigeriaans grondgebied gaat”.