Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Argentijnse officier van justitie dood aangetroffen

Alberto Nisman in 2013. De openbare aanklager die achter president Christina Fernandez aanzat is doodgeschoten.
Alberto Nisman in 2013. De openbare aanklager die achter president Christina Fernandez aanzat is doodgeschoten. Foto AP / Natacha Pisarenko

Alberto Nisman, de Argentijnse openbare aanklager die achter president Cristina Fernandez aanzat, is dood aangetroffen met een schotwond in zijn lichaam. Dat meldt persbureau AP. Nisman verdacht Fernandez ervan de Iraanse verdachten van een bomaanslag op een Joods-Argentijns buurthuis in Buenos Aires te beschermen.

Nisman werd dood aangetroffen in de badkamer van zijn appartement, bevestigt aanklager Viviana Fein tegenover het Argentijnse persbureau Telam.

“We kunnen bevestigen dat er een schotwond is, van een wapen van 22-kaliber”.

Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. De minister van veiligheidszaken Sergio Berni heeft volgens Reuters gezegd dat “alles er op wijst dat het om een zelfmoord gaat”. Nisman zou volgens hem gevonden zijn met het wapen en een kogelhuls naast zich. Oppositieleider Patricia Bullrich heeft tegen lokale media gezegd dat Nisman bedreigingen had ontvangen na de beschuldigingen aan het adres van de president.

Bom

Nisman had maandag voor het congres moeten getuigen in de zaak over de bomaanslag in 1994, waarbij 85 doden vielen en meer dan tweehonderd mensen gewond raakten. De aanslag op het AMIA-centrum was de grootste terroristische aanslag in Argentinië ooit.

Nisman was tien jaar geleden als speciaal aanklager in de zaak aangesteld door de toenmalige president, de inmiddels overleden echtgenoot van Christina, Nestor Kirchner. Hij was overtuigd dat Iran en Hezbollah achter de bomaanslag op het Joodse centrum zaten. Iran heeft dat altijd ontkend. Interpol vaardigde op verzoek van de Argentijnse justitie in 2007 arrestatiebevelen uit voor twee Iraanse attachés.

Vorige week beschuldigde Nisman president Fernandez en andere hoge politici ervan dat zij zich ervoor hebben ingezet om de arrestatiebevelen in te trekken. Ze wilden zo de betrekkingen met Iran normaliseren. Argentinië verkeert in een economische crisis en is hard op zoek naar bondgenoten en goedkope olie - die Iran zou kunnen leveren.

Nisman wilde dat Fernandez voor de onderzoeksrechter zou verschijnen. Hij had zijn zaak met een dossier van driehonderd pagina’s onderbouwd. Hij schreef:

“De president en haar minister van buitenlandse zaken hebben het misdadige besluit genomen om Iran’s onschuld te fabriceren, om zo de commerciële en politieke belangen van Argentinië te beschermen.”

Joodse gemeenschap

De grote joodse gemeenschap in Argentinië - er wonen 200.000 joden in het Zuid-Amerikaanse land - heeft verslagen gereageerd op de dood van Nisman. Julio Schlosser, hoofd van de joodse gemeenschap, noemde het een ‘catastrofe’. Volgens Schlosser is Nisman “onvervangbaar” vanwege zijn jarenlange inzet en kennis die hij daarmee heeft opgebouwd.

“De AMIA-bom is vandaag opnieuw geëxplodeerd.”