Cultuur

Als je geen pak aan hoeft, wat trek je dan aan naar je werk?

Foto iStock

Dat zuurstokroze overhemd kan écht niet. Dat wist je wel. Wat draag je naar kantoor, wat vooral niet, en waarom? Veel tips, en een praktijkvoorbeeld.

Claudia vs. Jos
Jos van Velzen (58) heeft een flamboyante kant, maar laten we niet overdrijven. Image consultant Claudia Hulshof (49) neemt haar cliënt keurend op. Goed dan, geeft Van Velzen toe. Maar – toch nog even – vindt ze zijn zuurstokroze overhemd dan écht niet kunnen? Hij bedoelt: écht, écht niet? Nee dus. Hulshof moet ergens een grens trekken. Kan hij geen opvallende bril kopen?

Deze maand is Hulshofs boek Signalen uitgekomen, over kledingstijl op het werk. Niet zo moeilijk wanneer je op een chique advocatenkantoor werkt, of bij een bank: “In de financiële sector is de kledingstijl vrij uniform, daar draag je meestal gewoon een pak of mantelpak.”

Maar veel mensen werken in een semi-formele omgeving: er zijn geen officiële kledingvoorschriften, maar je dient je wel netjes te kleden. Wat moet je dan aan?

Tip 1: Kijk naar je sector en je functie

Hulshof: “Binnen creatieve sectoren luistert het niet zo nauw. Daar wordt het juist gewaardeerd als je casual naar je werk komt.”

En dan de functie. “Een leidinggevende kleedt zich anders dan iemand lager in rang.” Netter, formeler. Spijkerbroeken kunnen niet. Punt uit. Geef je geen leiding? Dan mag het – indien de broek donker van kleur is. “Stonewashed jeans, met of zonder gaten, zijn nooit een goed idee.”

Tip 2: Pas op met paars

Goed. Wil je vriendelijk en benaderbaar overkomen? Draag zachtere kleuren. En mijdt contrasterende kleurcombinaties: geen donker jasje met een licht overhemd dus. Wees sowieso voorzichtig met felle kleuren, waarschuwt Hulshof. “Rood komt daadkrachtig over maar kan afschrikken. Hardroze en paars is ook nogal heftig.” Daar moet je het type voor zijn, vindt ze.

Nog een tip: draag bovenkleding in de kleur van je ogen. “Dan maak je een betrouwbaardere indruk.”

Wat volgens Hulshof vermeden moet worden: te veel bloot. “Decolletés, zichtbare behabandjes, doorschijnende bloesjes, te korte rokken: niet doen. Houd er rekening mee dat een rok zo’n tien tot vijftien centimeter opkruipt wanneer je zit.”

Tip 3: Nooit ballerina’s

En dan nu, dames en heren, de schoenen. Hulshof zegt doorgaans klassieke herenschoenen onder een pak te zien, maar vindt een nette sneaker ook best kunnen. Ook is ze een voorstander van hakken. Nooit aandoen: ballerina’s. “Tenzij je een frêle Française bent. Nederlandse dames krijgen er wel erg stevige kuiten van.”

Nog even terug naar Jos:
De laatste tip van Hulshof: Je moet je uiteindelijk gewoon goed voelen in wat je draagt. Van Velzens ogen lichten op. Dat roze overhemd hè, als hij de mouwen opstroopt? Hulshof schudt haar hoofd. “Jos. Toen je net kwam aanlopen, dacht ik: ‘Hé, daar komt een roze hemd aan’. Pas later zag ik dat er ook een man in zat.”

Kantoorgroentje? Lees dan: Je eerste baan, maar wat trek je dan aan?