VN verklaren Mali ebolavrij

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bracht vorige maand een bezoek aan de Malinese president Ibrahim Boubacar Keita om over onder andere ebola te spreken.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bracht vorige maand een bezoek aan de Malinese president Ibrahim Boubacar Keita om over onder andere ebola te spreken. Foto EPA

De ebola-epidemie in Mali is officieel voorbij. Dat hebben de Verenigde Naties en de Malinese regering vanavond bekendgemaakt. Mali is officieel ebolavrij omdat zich voor zover bekend de laatste 42 dagen geen nieuwe gevallen van ebola hebben voorgedaan.

In Mali kwam eind oktober het eerste geval van ebola aan het licht: een meisje dat in besmettingshaard Guinee was geweest nam het virus vermoedelijk mee naar het land. In totaal zouden in Mali acht mensen besmet raken met het virus, van wie er zes zijn overleden. Tot een grote uitbraak van ebola kwam het niet in Mali, hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) daar wel voor vreesde vanwege de gebrekkige medische voorzieningen in het land.

Hoewel Nigeria in oktober ook ebolavrij kon worden verklaard, is de epidemie in West-Afrika nog zeker niet voorbij. In de drie zwaarst getroffen landen (Guinee, Liberia en Sierra Leone) kwamen volgens schattingen van de WHO al meer dan 8400 mensen om het leven. Buiten Afrika zijn er gevallen van ebola geweest in Spanje (1 geval), het Verenigd Koninkrijk (1 geval) en de VS (4 gevallen, 1 dode).