Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Terugkijken: eerste aflevering ‘Onze man in Teheran’ over Iraanse vrouw

De documentaireserie ‘Onze man in Teheran’ biedt een onthullend inkijkje in het dagelijks leven van Thomas Erdbrink (38), een Nederlandse correspondent in Iran voor onder andere NRC Handelsblad. Kijk via deze site de eerste aflevering van vanavond terug.

Thomas Erdbrink met zijn vrouw Newsha Tavakolian.
Thomas Erdbrink met zijn vrouw Newsha Tavakolian. Foto VPRO

De documentaireserie ‘Onze man in Teheran’ biedt een onthullend inkijkje in het dagelijks leven van Thomas Erdbrink (38), een Nederlandse correspondent in Iran voor onder andere NRC Handelsblad. Kijk via deze site de eerste aflevering van vanavond terug.

Het was de liefde die Erdbrink twaalf jaar geleden naar Iran bracht. Hij trouwde er met een fotografe en is intussen een van de laatst overgebleven westerse journalisten in “een land waar niks mag, maar alles kan.” Erdbrink werkt naast NRC voor de NOS en The New York Times en wil met deze vierdelige serie een kant van het moderne Iran laten zien die in nieuwsberichten niet aan bod komt. Het duurde vijf jaar voordat er toestemming was om opnames te maken. Erdbrink heeft ongekende toegang gekregen tot een complex en gespleten land. Vergeleken met buurlanden als Irak en Afghanistan is het er echter rustig.

In vier afleveringen, die geregisseerd zijn door Roel van Broekhoven en iedere zondagavond om 20.15 uur worden uitgezonden op NPO 2, is er onder meer aandacht voor de moeilijke situatie voor journalisten en de onheldere regels van de islamitische republiek. In de eerste aflevering staat de positie van de vrouw in Iran centraal. Kijk de aflevering hieronder terug:

Op Twitter waren tijdens en na de uitzending veel lovende reacties te lezen:

Twitter avatar VincentMentzel vincent mentzel Wat een prachtig programma: Onze man in Teheran. Kijkje van binnenuit: journalist die er al 15 jaar woont. #onzeman@ThomasErdbrink
Twitter avatar PerrieHoekstra Perrie Hoekstra Wat een heerlijke mensen en wat een prachtige vrouwen in Iran. Vind het nu al geweldig #onzeman
Twitter avatar MartijnPater Martijn Pater Eindelijk normaal beeld van Iran op TV @ThomasErdbrink #onzeman. Was er op de motor. Geweldige mensen! https://t.co/TYleKSCYGk
Twitter avatar haroonwrites Haroon Ali Diep onder de indruk van #onzeman in Teheran. Verfrissend, grappig en rete-interessant.

Lees in de nrc.next van dit weekend een groot verhaal (€) over de documentairereeks van Erdbrink.