Samsom vraagt PvdA-achterban om vastberadenheid

Foto ANP / Martijn Beekman

PvdA-leider Diederik Samsom heeft zijn partij vanmiddag opgeroepen vastberaden te zijn en er op te vertrouwen dat de veranderingen als gevolg van het kabinetsbeleid goed gaan uitpakken voor het land. Hij verdedigde in zijn toespraak tot het PvdA-congres in Utrecht de samenwerking met de VVD in het huidige kabinet.

Samsom ligt binnen zijn partij de afgelopen tijd steeds meer onder vuur. In de peilingen staat de PvdA op een historisch dieptepunt van elf zetels. Samsom werd onder meer verweten dat hij te weinig het PvdA-geluid laat horen en te vaak het kabinetsbeleid verdedigt. Maar volgens de PvdA-leider krijgt zijn partij echt zaken gedaan in dit kabinet:

“De PvdA zit in deze coalitie omdat we daarmee ónze idealen kunnen realiseren en nergens anders voor.”

Samsom zei in zijn speech dat hij ziet dat er twijfel sluipt in de partij. Maar hij riep op tot vastberadenheid en noemde de ‘successen’ van PvdA-bewindslieden als Lodewijk Asscher, Martin van Rijn, Jeroen Dijsselbloem en Jetta Klijnsma.

‘Verkiezingen cruciaal voor verder herstel’

De PvdA-leider zei dat CDA en D66 het mes willen zetten in de zorg, in de lerarensalarissen en in uitkeringen:

“De verkiezingen gaan tussen partijen die het herstel mogelijk hebben gemaakt en partijen die het herstel in de knop willen breken door extra te bezuinigen op de sociale zekerheid of zorg.”

In het begin van zijn toespraak ging Samsom in op de recente aanslagen in Parijs en de maatschappelijke onrust die daaruit is voortgekomen. Hij stelde dat er in het context van de aanslagen inderdaad sprake is van een ‘wij’- en ‘zij’-kamp, maar dat dit kamp niet langs religieuze of etnische scheidslijnen loopt:

“Nee, wij, dat zijn de mensen die de vrijheid, de tolerantie, de vooruitgang, de democratie koesteren. Het zijn er heel veel. En ze zijn van alle religies, gezindten, geaardheden en etniciteiten. En zij, dat zijn zij die de gekoesterde Europese waarden verachten en bestrijden, soms zelfs met geweld.”

‘Emotionele toespraak’

Samsom hield een geëmotioneerde speech, vindt politiek redacteur bij NRC Thijs Niemantsverdriet:

“Hij hield zijn toespraak in de context van een verder geslaagd congres voor de partijtop. De dag had heel anders kunnen lopen, maar uiteindelijk kreeg het bestuur de leden mee. Het verhaal zelf is niet erg verrassend. Ja, Samsom deelde een steek uit aan de VVD door over de aanpak van schijnconstructies te zeggen dat dit een doorn is ‘in de ogen van geharde liberalen’. Maar hij noemde de partij niet bij naam. Het CDA en D66 noemde hij wel.”

Lees ook ons liveblog over het PvdA-congres van vandaag terug.