PvdA-congres verwerpt motie vrije artsenkeuze

PvdA-leider Diederik Samsom en andere partijprominenten tijdens de stemming over een motie tegen de inperking van de vrije artsenkeuze. Een meerderheid van de PvdA-leden heeft de motie verworpen.
PvdA-leider Diederik Samsom en andere partijprominenten tijdens de stemming over een motie tegen de inperking van de vrije artsenkeuze. Een meerderheid van de PvdA-leden heeft de motie verworpen. Foto ANP / Martijn Beekman

De partijtop van de PvdA kan opgelucht ademhalen. Het PvdA-congres heeft een motie die altijd, volledige vrije artsenkeuze eiste, verworpen. Nipt.

Voorstanders van de motie waren krap in de minderheid. De PvdA-top had het congres vanochtend geadviseerd de motie af te wijzen. Volgens het partijbestuur vroeg de motie iets wat “feitelijk onmogelijk is”. In de huidige zorgverzekeringswet is namelijk al opgenomen dat zorgverzekeraars niet-gecontracteerde zorg niet volledig hoeven te vergoeden als de verzekerde een goedkopere, naturapolis heeft, aldus het partijbestuur. “Zeker 70 procent van de Nederlanders heeft zo’n polis en heeft dus geen volledig vrije artsenkeuze.”

Aanwezigheid Van Rijn beslissend

De aanwezigheid van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft invloed gehad op de stemming van leden over de vrije artsenkeuze, denkt NRC-politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet.

“Het was beslissend dat Van Rijn het woord voerde. En dat hij samen met vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer Martijn van Dam benadrukte dat met de inperking van het recht op vrije artsenkeuze ook tegenwicht wordt geboden aan perverse commerciële zorgaanbieders.”

De sfeer bij het PvdA-congres is er niet één van rebellie, zegt Niemantsverdriet.

“Vanochtend bij aanvang van het congres werd sympathie uitgesproken voor Diederik Samsom, en daarop antwoordden de leden met applaus. Je voelt ook dat de sfeer er niet een is van rebellie. Het is nu de vraag wat er gaat gebeuren bij het vaststellen van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer, en vooral met senator Ruud Koole. Dat wordt weer een moment voor leden om hun onenigheid kenbaar te maken.”

Mildere motie wel aangenomen

Het congres steunde wel motie 74, die veel minder ver gaat. Hierin staat dat een nieuw wetsvoorstel van minister Schippers van Volksgezondheid alleen acceptabel is als elke Nederlander kan kiezen voor een aanbieder van eerstelijnszorg (bijvoorbeeld huisartsen). Acute en academische zorg moet daarnaast zonder beperkingen voor iedereen beschikbaar zijn, staat in de motie.

Volg hier ons liveblog vanuit het PvdA-congres in Maarssen.