‘President Oekraïne wees vredesvoorstel Poetin af’

Porosjenko afgelopen week tijdens een toespraak op de nationale televisie.
Porosjenko afgelopen week tijdens een toespraak op de nationale televisie. Foto Reuters

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft een voorstel voor een vredesplan van zijn Russische collega Vladimir Poetin afgelopen week afgewezen. Dat zegt althans de woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov, vanavond tegen Russische media.

Poetin heeft Porosjenko volgens Peskov donderdagavond een brief gestuurd waarin de Russische president een plan op tafel legt dat moet voorzien in een wapenstilstand tussen het regeringsleger en de separatisten in het oosten. Ook zouden beide partijen volgens persbureau Reuters hun zware wapentuig van het strijdtoneel moeten terugtrekken.

Waarom Porosjenko nee gezegd zou hebben tegen het voorstel van Poetin is niet duidelijk. De Oekraïense regering heeft nog niet op de beweringen van Peskov gereageerd.

De internationale inspanningen om het gewapende conflict in Oost-Oekraïne tot een einde te brengen verkeren al een tijdje in een impasse. Vrijdag zou de Contactgroep voor Oekraïne, een groep landen die willen bemiddelen in het conflict, bijeenkomen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, maar deze bijeenkomst werd uitgesteld tot een nog nader te bepalen moment.

‘Vliegveld Donetsk weer onder controle leger’

Oekraïense soldaten hebben afgelopen nacht een groot deel van het vliegveld van Donetsk in Oost-Oekraïne weer in handen. Dat claimde een woordvoerder van het leger vandaag. De pro-Russische separatisten die de afgelopen weken terrein wonnen, werden tijdens een grote operatie in de nacht van zaterdag op zondag teruggedrongen.

Bij de gevechten zijn de afgelopen 24 uur volgens het leger vier Oekraïense militairen gedood en raakten er 32 gewond. Tijdens het offensief op het vliegveld kwamen er ook uit delen van de stad Donetsk meldingen van gevechten. Donetsk is een bolwerk van de pro-Russische rebellen.

Twee kinderen van zes en zestien jaar kwamen vandaag om toen een raket op een huis in een plaatsje in de buurt van Donetsk neerkwam. Een meisje van negen raakte gewond.