Otterspeer en Oenema kampioenen bij NK Sprint

Hein Otterspeer juicht na de 1000 meter op de tweede dag op het NK sprint schaatsen. Otterspeer heeft goud veroverd in het eindklassement.
Hein Otterspeer juicht na de 1000 meter op de tweede dag op het NK sprint schaatsen. Otterspeer heeft goud veroverd in het eindklassement. Foto ANP / Jerry Lampen

Schaatser Hein Otterspeer en schaatsster Thijsje Oenema zijn vanmiddag in Groningen Nederlands kampioen sprint geworden. Voor beide sporters is het hun eerste nationale sprinttitel.

Otterspeer onttroonde titelhouder Michel Mulder in de twaalfde en laatste rit. Otterspeer zegevierde in 1.10,14. Hij won drie van de vier afstanden op sportcomplex Kardinge. Michel Mulder pakte zilver in het eindklassement. Het brons ging naar Pim Schipper. De eerste drie van het eindklassement van de NK hebben zich in principe gekwalificeerd voor de WK sprint eind februari in Kazachstan.

“Ik denk dat er op dit moment weinig mensen zijn die zich gelukkiger voelen dan ik”, sprak Otterspeer na afloop glunderend:

“Ik heb hier drie afstanden gewonnen, de titel gepakt, twee tickets voor de WK afstanden verdiend en een startbewijs voor de WK sprint afgedwongen. Mooier kun je het niet hebben.”

De drie tickets voor de 1000 meter op de WK afstanden half februari in Heerenveen gingen naar Otterspeer (1.10,14), Stefan Groothuis (1.10,48) en Kjeld Nuis (ook 1.10,48) . Koen Verweij redde het ook zondag (derde in 1.10,61) net niet, na de vierde tijd op zaterdag (1.10,62).

Leidende positie Oenema niet meer in gevaar

De leidende positie in het vrouwentoernooi van de 26-jarige Thijsje Oenema kwam op de afsluitende 1000 meter niet meer in gevaar. Oenema eindigde in de laatste rit tegen de onttroonde titelverdedigster Margot Boer in een tijd van 1.18,88, goed voor de zesde plaats. Laurine van Riessen pakte zilver in het eindklassement, gevolgd door Boer met brons.

Oenema reageerde met enig ongeloof op haar eerste triomf bij dit toernooi. “Het is voor mij nu nog een beetje onwerkelijk allemaal. Dit is echt heel gaaf”, sprak ze stralend.

Foto ANP / Jerry Lampen

Oenema voorafgaand aan haar rit op de 500 meter tijdens de tweede dag op het NK Sprint schaatsen. Foto ANP / Jerry Lampen

Beste drie naar WK sprint

De eerste drie van het eindklassement hebben zich in principe geplaatst voor de WK sprint eind februari in Kazachstan. De drie ‘tijdsnelsten’ over de twee series op de 1000 meter in Groningen verdienden een ticket voor de WK afstanden op dit onderdeel half februari in Heerenveen. Dat waren Marrit Leenstra (1.17,72), Ireen Wüst (1.17,99) en Van Riessen (1.18,08).

Wüst kwam door vermoeidheid vandaag niet meer in actie in Groningen. Haar tijd van gisteren bleek echter voldoende voor het begeerde WK-ticket op de kilometer. Van Riessen reed vandaag op de 1000 meter haar beste tijd waarmee ze Oenema (gisteren derde met 1.18,40) het WK-ticket alsnog afpakte. (ANP)