Obama wil af van belastingvoordelen voor miljardairs

Foto EPA / Aude Guerrucci

Obama wil dat miljardairs in Amerika meer belasting gaan betalen. Dat gaat hij in zijn jaarlijkse State of the Union, aanstaande dinsdag, voorstellen.

Obama wil af van allerlei belastingvoordelen voor de allerrijksten. Hij wil meer nivelleren en ervoor zorgen dat bijvoorbeeld banken een toeslag gaan betalen. Met de maatregelen moet in tien jaar tijd zo’n 320 miljard dollar worden opgehaald.

Die opbrengst gaat naar de middenklasse. De president wil tweeverdieners 500 dollar geven en de kinderbijslag flink uitbreiden. Ook moet het makkelijker worden om een pensioen op te bouwen als de werkgever die mogelijkheid niet biedt.

In een verklaring van het Witte Huis:

“De middenklasse moet teveel belasting betalen, omdat de oneerlijke fiscale investeringsroutes alleen gebruikt kunnen worden door de rijken en grote bedrijven.”

Obama’s plannen kunnen op steun rekenen van zijn liberale achterban. Maar Republikeinen, in het Congres in de meerderheid, zien niets in lastenverzwaring.

Republikeinen krijgen Obama niet klein

Onze correspondent Guus Valk eerder deze week in NRC:

Obama verloor de verkiezingen en moet zijn laatste twee jaar samenwerken met een Republikeinse overmacht. Toch lijkt hij er nog weinig last van te hebben. Obama ontvouwt deze weken een agenda die veel ambitieuzer is dan de afgelopen paar jaar. Hij sloot een klimaatdeal met China, bereikte een akkoord met Cuba en kondigde maandag aan het hoger onderwijs goedkoper te maken.

De Republikeinen zijn intern verdeeld. John Boehner werd vorige week herkozen als Huis-voorzitter, maar met de zwaarste interne oppositie sinds ruim 150 jaar. De Republikeinen hebben de zetels, maar missen de eenheid om het Obama meteen moeilijk te maken.

Lees verder in NRC: Wat is meerderheid in het Congres waard voor Grand Old Party?