Miljoenen mensen bij mis paus in Manilla

Miljoenen gelovigen wonen de mis van paus Franciscus in Manilla bij.
Miljoenen gelovigen wonen de mis van paus Franciscus in Manilla bij. Foto EPA

In een park in de Filippijnse hoofdstad Manilla is paus Franciscus zondagmiddag plaatselijke tijd aan een massamis begonnen.

Update 14.45 uur: Volgens de autoriteiten in Manilla woonden zeker zes miljoen mensen de dienst in de stromende regen bij, aldus de BBC. De bijeenkomst duurde bij elkaar ongeveer twee uur.

Het aantal belangstellenden betekende een record voor een katholieke mis. Aanvankelijk telden de autoriteiten drie miljoen mensen maar dat werd later naar boven bijgesteld. Het oude record stond op naam van paus Johannus Paulus II, die 20 jaar geleden vijf miljoen mensen op de Filipijnen op de been bracht.

De enorme mensenmassa verzamelde zich zondagochtend (plaatselijke tijd) al in het Rizal park. Een aantal mensen raakte gewond in de drukte. De organisatie verwachtte dat er zo’n zes miljoen mensen afkomen op de mis maar door de regen kwamen er minder.

Door het wegblijven van veel mensen, werd de mis niet de grootste katholieke mis ooit. Dat bleef de bijeenkomst met paus Johannus Paulus II, die 20 jaar geleden vijf miljoen mensen op de Filippijnen op de been bracht.

Met de mis zondag eindigt het pauselijke bezoek aan Azië.

Eerder zondag bezocht de kerkvorst de Santo Tomas universiteit in Manilla waar ongeveer 15.000 jongeren verzameld waren om hem te zien. De paus beklaagde zich er daarna over dat onder de geselecteerde vragenstellers maar één vrouw was. “Zij zien de dingen met een andere blik en kunnen vragen stellen die wij mannen niet eens begrijpen. Dus: wanneer de volgende paus komt, meer vrouwen en meisjes”, aldus Franciscus. (ANP/RTR/DPA)