‘Leden Hezbollah gedood bij Israëlische aanval in Syrië’

De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah.
De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah. Foto AP / Hussein Malla

Bij een luchtaanval van Israël op Syrisch grondgebied zouden vandaag vijf leden van de Libanese beweging Hezbollah om het leven zijn gekomen. Dat bevestigt een functionaris van Hezbollah tegen persbureau AP. Onder de doden zou een prominente Hezbollahstrijder zijn.

Een Israëlische helikopter heeft vandaag volgens Al Manar, een aan Hezbollah gelieerde tv-zender, twee raketten afgevuurd op Syrië. Doelwit van de aanval zouden twee voertuigen van de beweging zijn geweest die bezig waren posities in te nemen dicht bij de grens met Israël. Volgens Hezbollah is één van de doden die bij de aanval viel Jihad Mugniyeh, de zoon van de voormalige topcommandant Emad Mughniyeh. Die werd in 2008 vermoord in Damascus, volgens Hezbollah door de Israëlische geheime dienst.

Israël geeft geen commentaar

Woordvoerders van het Israëlische leger wilden tegenover de internationale persbureaus niet ingaan op de berichten, maar een bron rond het Israëlische leger bevestigde aan een Israëlische tv-zender dat er vandaag een aanval op Syrië had plaatsgevonden. Daarbij zouden “terroristen die de intentie hadden Israël aan te vallen” doelwit zijn geweest. Door Syrische staatsmedia werd het incident aan het einde van de middag (nog) niet gemeld.

Israël heeft meerdere aanvallen uitgevoerd op Syrië sinds het uitbreken van de burgeroorlog in dat land in 2011. De beschieting van vandaag was niet ver van de Golanhoogten in het grensgebied tussen Israël en Syrië.