Joodse school Cheider maandag weer open

Leden van de Koninklijke Marechaussee bewaken vrijdag het gebouw van de Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider.
Leden van de Koninklijke Marechaussee bewaken vrijdag het gebouw van de Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider. Foto ANP / Koen van Weel

De Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider gaat morgen weer open. Dit heeft de voorzitter van het schoolbestuur, Herman Loonstein, vanochtend gezegd tegen persbureau ANP. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Op de aard van die maatregelen wilde hij desgevraagd niet ingaan.

Vrijdag was de orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam-Zuid gesloten naar aanleiding van de sluiting van joodse scholen in België. Die hadden maatregelen genomen na de antiterreuractie die donderdag werd gehouden door de Belgische politie. Joodse scholen hebben al politiebeveiliging sinds de aanslag op het Joods Museum in Brussel, in mei. Afgelopen vrijdag werd Cheider bewaakt door een politiepost en leden van de Koninklijke Marechaussee.

Sluiten school uit twijfel

Binyomin Jacobs, vicevoorzitter van Cheider en opperrabbijn, werd donderdagnacht wakker gebeld door een collega, zo zei hij in NRC Weekend. “Ik kreeg te horen dat joodse scholen in België de volgende dag dichtbleven. Ik moest op dat moment beslissen of we open zouden gaan.” Op dat moment was er weinig informatie. “Waren er aanwijzingen voor een aanslag? Kwam het advies van de politie? We wisten het niet. Maar bij gevaar moet je niet oversteken, zeg ik altijd.” Er was er geen directe aanleiding om de school te sluiten. Jacobs deed dit uit twijfel, “gebaseerd op emotie, niet op ratio.”

De scholen van van de Stichting Joodse Scholengemeenschap (JBO) waren vrijdag gewoon open. Zij vonden de extra beveiligingsmaatregelen voldoende.