Een ‘heel mooie Noorderslag’ waar veel vrouwelijke acts eruit sprongen

De Nederlandse soulzangeres Sarah-Jane treedt op tijdens Noorderslag.
De Nederlandse soulzangeres Sarah-Jane treedt op tijdens Noorderslag. Foto ANP / Paul Bergen

Noorderslag is schluß, de bands gaan weer naar huis. Op het Nederlandse showcasefestival, dat in een volle Groningse Oosterpoort gehouden werd, deden vooral de vrouwelijke veelbelovende acts wat ze moesten doen.

De 29ste editie van Eurosonic/Noorderslag waar in totaal 345 acts optraden werd vannacht in Groningen afgesloten. Van woensdag tot en met zaterdag kwamen ruim 40.000 mensen naar de twee festivals, aldus de organisatie, waaronder een record van 3900 muziekprofessionals uit de hele wereld.

Muziekrecensent Amanda Kuyper zag een heel mooie editie van Noorderslag, met zegevierende hiphop, ruige gitaarrock, en subtiele pop met mooie zangstemmen.

“Vooraf was er veel opwinding rond nieuwe namen, en dan is het altijd de vraag of ze het kunnen neerzetten. Veel acts maakten het echt waar. Noorderslag is bij uitstek de plek waar je moet spelen voor je leven. Iedere muzikant is zich bewust van het promotionele effect van een geslaagd optreden, maar niet iedereen heeft een even opwindende podiumpersoonlijkheid. Je moet aanwezig zijn, contact maken met je publiek, authenticiteit neerzetten, er zijn heel veel factoren. De één is zich daar veel meer bewust van dan de ander.”

De vrouwen blonken uit

Kuyper was zeer onder de indruk van eigenzinnige zangeressen als Kovacs, Sarah-Jane, Sumera en de band Rondé met zangeres Rikki Borgelt.

Sarah-Jane

De Surinaamse zangeres uit Amsterdam met de wilde haardos zette “zo’n goede soulshow neer”, aldus Kuyper:

“Als je het hebt over jezelf voor het voetlicht spelen, dan deed zij dat heel goed. Het was een plezier om Sarah-Jane, een eigenzinnig, energiek type, aan het werk te zien met haar backingvocalisten. Van het moment toen ze opkwamen met stokjes wierook, tot de danspassen, over alles was nagedacht in een soulshow die refereert aan Jill Scott en Macy Gray. Sarah-Jane is een authentiek talent, daar val ik als een blok voor.”

Kovacs

Het Eindhovense wolfmeisje door haar bonte muts met oortjes Kovacs was volgens Kuyper ook “heel sterk”:

“Tussen de schemerlampjes op het podium van de Kleine Zaal overtuigde ze veel mensen die nog niet zo goed wisten wat ze met haar moesten. Het kwartje viel bij velen. Kovacs maakt een een enorme ontwikkeling en is enorm gegroeid. Met haar shows dit weekend ontsteeg ze het label debutante, ze is een artieste in haar eigen niche.”

Twitter avatar arrienmolema Arrien Molema Kovacs (wederom) overtuigend #esns15 #kovacs http://t.co/YlX801Dowr

Singer-songwriters zijn uit

Laten we het maar gewoon zeggen: de singer-songwriters zijn uit. Kuyper:

“Er zijn aantal edities geweest waar heel veel singer-songwriters zich presenteerden. In 2013 was er bijvoorbeeld een grote golf jongens en meisjes met gitaar of aan de piano. Nu is het vooral electropop met raamwerkjes van spannende elektronica en computereffecten. Dat zie je bij acts als Bea, Sumera, Sevdaliza, en zag je ook al op Eurosonic (Years&Years bijvoorbeeld). Het zijn nog steeds eigen, zelfbewuste liedjes maar dan op beats.”

En er waren ook snoeiharde gitaren:

Foto ANP / Paul Bergen

De Nederlandse rockband The Deaf met zanger en gitarist Spike (Frans van Zoest) laat zien hoe je rockt op Noorderslag. Foto ANP / Paul Bergen

Bekroning op een goed jaar

Dat was deze editie van Noorderslag ook, en dan met name voor de acts die we het afgelopen jaar hebben leren kennen, aldus Kuyper:

“Typhoon zette bijvoorbeeld weer een uitroepteken achter zijn jaar. Hij heeft continu goede shows, een comeback van jewelste, en dat werd ook weer bewezen op Noorderslag. Dat geldt niet alleen voor Typhoon maar ook voor The Common Linnets en Dotan. Allemaal namen die er toe zijn gaan doen het afgelopen jaar.”

Twitter avatar GoIdmund Jacob Klaassen De Oosterpoort staat op z’n kop bij Typhoon #ESNS15 http://t.co/AAQh8bEMtk

Binkbeats kwam minder goed uit de verf

De Utrechtse multi-instrumentalist Frank Wienk, die al bij Kyteman speelde, mocht Noorderslag openen in de kleine zaal. Zijn zoektocht was spannend maar voor een opener “hard en rommelig en moeilijk verteerbaar door de stroboscopische lichteffecten” waardoor mensen wegliepen, zag Kuyper.

“Intrigerend, maar het kwam niet van de grond. Binkbeats stond eerder ook op Eurosonic in het Infoversum, en juist in dat planetarium was het een spannende show, maar in de kleine zaal als opener vond ik het niet handig. Een set met te weinig vaart.”

Festival Noorderslag is begonnen! Hier opent multi-instrumentalist Binkbeats de Kleine Zaal

Een foto die is geplaatst door Amanda Kuyper (@amandakuyper) op

The Common Linnets winnen de Popprijs 2014

Elk jaar een belangrijk moment tijdens Noorderslag: de uitreiking van de Popprijs. Gisteravond mocht de band van Ilse DeLange, The Common Linnets, de prijs in ontvangst nemen met de traditionele bierdouche:

De band werd gisteravond overstelpt door media, hier geven ze een interview aan RTL Boulevard:

Foto NRC / Amanda Kuyper

The Common Linnets nog nat van de bierdouche op Noorderslag, na het winnen van de Popprijs 2014. Foto NRC / Amanda Kuyper

Nog even over die bierdouche

Wat ooit begon als een ludieke actie tegen een verkeerde keuze van de jury, is nu uitgegroeid tot een jaarlijkse ‘traditie’. Toen 3FM-dj Giel Beelen het podium op kwam om de winnaar bekend te maken, werd er al meteen geoefend en kreeg hij de volle laag. Beelen nam daar gisteren, tot fluitconcerten en boegeroep aan toe, stelling tegen. Amanda Kuyper is het met hem eens:

“Giel Beelen heeft wel een groot punt, dat bier gooien kan niet meer. Ik vind het ontzettend stoer en moedig hoe Ilse alles in ontvangst nam, ze liet het letterlijk over zich heen komen. Maar inmiddels is het bier gooien uitermate grof en mensonterend. Het was ooit een protest, maar nu stellen mensen zich met een te grote gretigheid met grote potten bier op voor het podium. Je hoorde gisteren veel terug dat de organisatie er wat aan moet doen, en het verboden moet worden. Want wat er gesmeten werd was buiten proportioneel. Dat je dat ook nog eens naar een vrouw in een mooie jurk wilt doen, ontbeert denk ik alle klasse. Schandelijk, ook als je hoort dat er nog een mengtafel stuk is gegaan.”

Pop Media Prijs

Eerder op de dag werd er nog een prijs uitgereikt, de Pop Media Prijs 2014 uitgereikt, en wel aan 3voor12-muziekjournalist Atze de Vrieze. Vooral zijn “jacht naar nieuws” werd door de jury geroemd.

Innovatie

Op Noorderslag zijn er niet alleen bands te zien, er gebeurt van alles. Zo werd er bijvoorbeeld bij het Summerlabb een 3D-geprinte gitaar in elkaar gezet:

Twitter avatar hodnl House of Design Masterpiece is being made @SummerLabb auction @ 17:30 http://t.co/Xj1xYORnSh

En later kwam Jett Rebel daar nog even op spelen:

Twitter avatar michielbal Michiel Bal Hoe cool!!!! @JettRebel op een 3D geprinte gitaar @SummerLabb #ESNS15 http://t.co/GSxErNehit

De gitaar werd geveild voor duizend euro.

Lees ook ons verslag terug van Eurosonic.