Dresden verbiedt openbare bijeenkomsten wegens dreiging

Aanhangers van de Pegida-beweging afgelopen maandag tijdens een betoging in Dresden.
Aanhangers van de Pegida-beweging afgelopen maandag tijdens een betoging in Dresden. Foto EPA / Arno Burgi

De Duitse stad Dresden heeft alle openbare bijeenkomsten in de open lucht voor morgen verboden vanwege terreurdreiging. Dat liet de politie vanmiddag weten, even nadat bekend werd dat de anti-islambeweging Pegida een demonstratie morgen had afgelast. Dat laatste gebeurde naar aanleiding van dreigementen van islamitische extremisten aan het adres van de leider van de groep, Lutz Bachmann.

De baas van de politie in de Dresden zegt op de site van de politie dat er “concreet gevaar” is, meldt persbureau ANP. “Het gaat om een lid van de organisatie van Pegida en om de bijeenkomst van 19 januari”, aldus Dieter Kroll.

Volgens het Duitse persbureau DPA kregen de Duitse autoriteiten over die bedreigingen informatie van buitenlandse geheime diensten. Mensen zouden zijn opgeroepen om zich onder de demonstranten van Pegida te begeven en een lid van de organisatie te vermoorden.

Elke maandag duizenden mensen op straat

Pegida demonstreert al maanden tegen de vermeende islamisering van Duitsland. De groep heeft vooral veel aanhangers in Dresden en gaat de afgelopen weken elke maandag in die stad met duizenden de straat op. Tot de routine hoort dat deelnemers de vlaggen tonen van de deelstaat waar ze vandaan komen, schreef onze correspondent Frank Vermeulen gisteren in NRC Weekend (€):

Of spandoeken vol teleurstelling. Borden ook, met een persoonlijk streven: voor atheïsme of juist voor bescherming van het ongeboren leven. Er zijn gemoedelijke middelbare echtparen uit omliggende dorpen. Die hard lachen en zeggen dat ze helemaal geen Wutbürger zijn, woedende burgers. Dat vinden ze een arrogante term waarmee ze worden gekleineerd door Duitse media. Groepen stevige jongens ook met Dynamo-mutsen, de naam van de voetbalclub van Dresden. Maar ook wel typische neo-nazi’s met een kale kop en bijvoorbeeld een leren jack met de afbeelding van een Stahlhelm waarboven in gotische letters ‘Gott mit uns’ staat.

Veiligheid betogers zou in geding zijn

Volgens de Duitse krant Bild kreeg Pegida van de politie te horen dat deze de veiligheid van de demonstratie van morgen niet kon garanderen, ook gezien de recente terreurdreiging. Pegida noemde het “een te grote verantwoording” om deelnemers risico te laten lopen.

PVV-leider Geert Wilders twitterde vrijdag aan het einde van de middag dat hij een boodschap had geschreven voor Pegida. Die zou maandag worden voorgelezen in Dresden. Nadat duidelijk werd dat de bijeenkomst is afgelast twitterde Wilders: “Triest. Maar het volk zal winnen.”

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Triest. Maar het volk zal winnen. #nomoreislam http://t.co/pLOTQrNgsk

Het is niet direct duidelijk hoeveel bijeenkomsten er door het verbod van de politie worden getroffen.