Dit is wat je moet weten over volgende week

Deze week: huilen op maandag, maar gelukkig hebben we (heel veel) cijfers

Foto iStock

Zondag, het begint bijna weer. Dit is wat je moet weten.

1. Morgen wordt het huilen. Dan is het Blue Monday - ook wel deprimaandag, de meest depressieve dag van het jaar. Althans, dat zeggen pr-bureaus.

2. Begon het vorige week al een beetje, deze week gaat het cijferseizoen echt los. In Nederland vrijdag cijfers voor beddenboer Beter Bed, waar het niet retteketet ging vorige keer. Bij groothandel Sligro, met die eerlijke topman, op donderdag. Dezelfde dag: HAL, een van de meest succesvolle Nederlandse investeerders ooit. En chipmachinefabrikant ASML, Unilever en de haven Rotterdam.

3. In andere delen van de wereld onder meer Starbucks, dat Nederland probeert te veroveren (donderdag). Netflix (dinsdag): slaat megaproject Marco Polo al aan? En in de techsector verder: Bang & Olufsen, IBM, en eBay, (nu nog) met zijn Paypal.

4. Hij zou uitkomen. Toen toch niet. Toen half. Toen toch weer helemaal. The Interview. Vanaf maandag in Nederlandse bioscopen. Ondanks de grote Sony-hack en bedreigingen.

5. Het wordt misschien wel de laatste Amsterdam Fashion Week ooit (te weinig subsidie). Duurt de hele week. En anders kunnen we altijd nog naar Berlijn.

6. Twee pomphouders uit de grensstreek spanden een kort geding aan tegen de Staat om de accijnsverhoging. Ze lijden eronder, zeggen ze: net over de grens is het goedkoper. Dinsdag dient de zaak.

7. Ook dinsdag: (nu dan toch echt?) duidelijkheid voor verkopers van tweedehands-e-books. De rechter doet uitspraak over Tom Kabinet. Die webwinkel verkoopt tweedehands e-books, maar uitgevers zijn daar niet blij mee.

8. Bio alleen iets voor hipster-Randstedelingen? Nee hoor. Woensdag en donderdag in Zwolle: de bio-beurs. In Arnhem van donderdag tot zondag iets anders met voeding: de European Zoo Nutrition Conference. Onder meer over hoe obesitas bij olifanten te voorkomen.

9. Donderdag de eerste werkloosheids-, consumptie- en vertrouwenscijfers van het jaar. Zet de positieve lijn door? Op een wat grotere schaal buigt het World Economic Forum zich vanaf woensdag over dezelfde thema’s, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in het Zwitserse Davos.