Coach Willem II: ophef matchfixing weinig invloed op spelers

Supporters van Willem II tijdens de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De club is in opspraak door mogelijke matchfixing bij duels in 2009.
Supporters van Willem II tijdens de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De club is in opspraak door mogelijke matchfixing bij duels in 2009. Foto ANP / Bas Czerwinski

De ophef over de mogelijke matchfixing bij duels van Willem II in 2009 heeft weinig invloed op de spelers van de Tilburgse club. Dat zei coach Jurgen Streppel vanmiddag bij Fox Sports voor het begin van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Streppel:

“Het is zes jaar geleden gebeurd en er zijn nu geen spelers uit die tijd meer bij. Het gaat natuurlijk wel om de naam van mijn club en van die van de spelers. Maar ik denk niet dat het heel veel invloed heeft. Ik merk er in ieder geval weinig van. Ik heb het ook nooit aan de lijve ondervonden en kan er ook eigenlijk weinig mee.”

De Boer: niet naïef zijn over matchfixing

Frank de Boer is niet echt verrast door het verhaal dat er in 2009 mogelijk matchfixing heeft plaatsgevonden bij wedstrijden van Willem II tegen Ajax en Feyenoord. “Het is hetzelfde met het dopinggebruik dat er is geweest. We moeten niet naïef zijn en niet denken dat matchfixing bij ons niet gebeurt. Het zal af en toe ook hier gebeuren”, zei de trainer van Ajax vandaag in het programma De Tafel van Kees bij Fox.

Zeker twee eredivisiewedstrijden in het seizoen 2009/2010 zijn gemanipuleerd, onthulde de Volkskrant gisteren. Het zou gaan om duels van Willem II tegen Ajax en Feyenoord. Matchfixers uit Singapore betaalden volgens de krant spelers van de club uit Tilburg tot wel zo’n 100.000 euro per wedstrijd om met ruime cijfers te verliezen. Het zou gaan om de wedstrijden Ajax-Willem II (4-0) op 17 oktober 2009, die een miljoen euro zou hebben opgeleverd, en Feyenoord-Willem II (1-0), op 19 december 2009. Deze laatste wedstrijd verliep niet volgens plan.

De krant baseert zich op de verhalen van drie matchfixers, van wie er twee een celstraf hebben uitgezeten voor het manipuleren van wedstrijden. Voetballer Ibrahim Kargbo zou degene zijn die de afspraken zou hebben gemaakt en die medespelers zou hebben geregeld om mee te werken. De KNVB heeft aan de krant laten weten aangifte te doen. (ANP)