Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Advocaat Ang Kiem Soei: afhandeling executie onmenselijk voor familie

De familie van de geëxecuteerde Nederlander Ang Kiem Soei mocht de schietwonden niet zien en daarom het lichaam niet wassen. “Onmenselijk”, schrijft advocaat Bart Stapert op Twitter na de crematie van zijn ter dood veroordeelde cliënt.

De Indonesische politie begeleidt de ambulances met daarin de lichamen van vijf geëxecuteerde gevangenen.
De Indonesische politie begeleidt de ambulances met daarin de lichamen van vijf geëxecuteerde gevangenen. Foto EPA / Bayu Nur

De familie van de geëxecuteerde Nederlander Ang Kiem Soei mocht de schietwonden niet zien en daarom het lichaam niet wassen. “Onmenselijk”, schrijft advocaat Bart Stapert op Twitter na de crematie van zijn ter dood veroordeelde cliënt.

De Nederlander werd zondagnacht om 0.30 uur lokale tijd geëxecuteerd in Indonesië. Stapert noemt de crematie “indrukwekkend”.

Twitter avatar BartStapert Bart Stapert Terug in hotel na indrukwekkende crematie van #AngKiemSoei. Onmenselijkheid: familie mocht schietwonden niet zien en dus lichaam niet wassen

Ang werd samen met vijf anderen door een vuurpeloton gedood. Hij had in 2003 de doodstraf gekregen voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc.

“Het is diep triest dat hij en vijf anderen ter dood zijn gebracht”, reageert minister Koenders in een persbericht. “Ik leef mee met hun families, voor wie dit na jaren van onzekerheid een dramatische afloop is.” Tot op het hoogste niveau is er alles aan gedaan de voltrekking te voorkomen, aldus Koenders. Niet alleen heeft koning Willem-Alexander contact opgenomen met de Indonesische president Widodo. Ook is er intensief contact geweest op politiek niveau.

Koenders:

“Minister-president Rutte heeft een brief geschreven aan president Widodo en ik heb herhaaldelijk met mijn Indonesische collega gesproken. De Nederlandse ambassade in Jakarta heeft contact en samenwerking gezocht met landen die ook burgers op de lijst van te executeren personen hebben. Zelf heb ik met een aantal collega’s uit die landen gesproken. Ook heb ik deze week een speciaal gezant naar Indonesië gestuurd om de executie van de heer Ang bij de autoriteiten aan te kaarten.

“Daarnaast heeft de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie Mogherini op initiatief van Nederland een verklaring uitgegeven, die de doodstraf, en in het bijzonder de aangekondigde executie van een Nederlandse burger, veroordeelde. De Nederlandse ambassade in Jakarta en mijn ministerie in Den Haag hebben zich voortdurend en onvermoeibaar ingezet om deze executie te voorkomen. Dat dit alles niet tot een positief resultaat heeft geleid, is tragisch en zeer teleurstellend.”

Volgens advocaat Stapert was Ang dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan.

Onze correspondent in Indonesië, Melle Garschagen:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Wat kan Indonesië toch een mooi land met oogverblindende natuur en zulke lieve mensen zijn. En wat kan het genadeloos hard en wreed zijn…
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen vandaag beide kanten gezien. Behulpzame vissers en zo’n mooie autorit. Maar ook agenten zichtbaar trots op hun kleine rol bij deze executie.