Voor de baby zorgen? Mooi niet!

Heb je geen zin om te helpen voor je net geboren broertje of zusje te zorgen? Dan moeten je ouders maar niet zo vaak ruzie maken.

Ben je zelf het oudste kind thuis en heb je een jonger broertje of zusje? Dan herinner je je misschien nog wel dat die geboren werd – en dat je ineens niet meer het enige kind was in huis. De meeste kinderen zijn een jaar of twee, drie als ze hun eerste jongere broertje of zusje krijgen, maar sommige zijn al wel vijf of zes.

Weet jij nog hoe het was? Was je jaloers dat een ander kind ineens heel veel aandacht van je ouders kreeg? Of was je juist nieuwsgierig, enthousiast en blij, en had je zin om je ouders te helpen om voor je gloednieuwe broertje of zusje te zorgen?

Als je toen blij was, is dat natuurlijk voor iedereen het fijnst. Voor je ouders was het prettig dat je ze een beetje hielp met de baby en niet ernaast stond te stampvoeten. En als je de baby toen leuk vond, kun je het inmiddels vast nog steeds goed vinden met je broertje of zusje, nu het geen lelijk hulpeloos krijsend wezen meer is maar al een beetje een normaal kind. Dan hebben jullie nu minder ruzie. Vinden je ouders ook leuk.

Had je juist geen zin in die nieuwe baby? Dat lag niet alleen aan jou, het kwam vast óók door hoe je ouders deden. Onderzoekers in Amerika gingen eens kijken wanneer kinderen hun ouders graag helpen met een nieuwe baby en wanneer niet. Ze ontdekten dat kinderen die zichzelf niet makkelijk over stress of een slecht humeur heen kunnen zetten, minder zin hadden om te helpen. Máár... dat was alleen zo als hun ouders óók stom tegen elkaar deden. Als hun ouders weinig aardige dingen tegen elkaar zeiden, vaak ruzie maakten en dan probeerden om hun kind partij te laten kiezen. Wat een sukkels.

Dus als je ouders nu klagen dat je te veel ruzie met je broertje of zusje maakt, moet je maar eens poeslief vragen of zij misschien vaak ruzie hadden toen broer of zus een baby was. En dan laat je ze dit lezen. Dan houden ze waarschijnlijk wel even hun mond.