Oenema en Otterspeer na eerste dag NK Sprint aan leiding

Thijsje Oenema (R) in actie tegen Mayon Kuipers op de 500 meter tijdens de eerste dag op het NK sprint schaatsen. Oenema gaat na de eerste dag aan de leiding.
Thijsje Oenema (R) in actie tegen Mayon Kuipers op de 500 meter tijdens de eerste dag op het NK sprint schaatsen. Oenema gaat na de eerste dag aan de leiding. Foto ANP / Jerry Lampen

Thijsje Oenema en Hein Otterspeer gaan na de eerste dag van het NK Sprint aan de leiding in het klassement. Otterspeer schreef verrassend beide afstanden op zijn naam. Oenema won de 500 meter en werd derde op de 1000 meter.

Mannen

Otterspeer, die vorig jaar plaatsing voor de Olympische Spelen misliep, zegevierde op de 500 meter in een tijd van 35,53 seconden. Olympisch kampioen en titelverdediger Michel Mulder (team beslist.nl) eindigde als tweede in 35,56, na een moeizame laatste binnenbocht. Ploeggenoot Jesper Hospes pakte brons met een tijd van 35,68.

De schaatser van LottoNL-Jumbo won later op de dag ook de 1000 meter in 1.10,24. Hij versloeg in de twaalfde en laatste rit nipt Kjeld Nuis. Die deelde de tweede plaats op de 1000 meter met olympisch kampioen Stefan Groothuis. Beiden reden een tijd van 1.10,48.

In het klassement na de eerste dag staat Otterspeer 0,43 voor op titelverdediger Michel Mulder. Pim Schipper volgt op derde plaats op 0,58.

Vrouwen

Op de 500 meter zegevierde de 26-jarige Oenema, rijdster van Team Continu, in een tijd van 38,78. Daarmee verbeterde ze op sportcomplex Kardinge in Groningen het baanrecord. Floor van den Brandt belandde op de tweede plaats met 39,12. Titelverdedigster Margot Boer pakte brons met 39,15.

Marrit Leenstra won een paar uur later de eerste 1000 meter. De rijdster van Team Corendon eindigde in een tijd van 1.17,81. Ireen Wüst, die in het klassement geen hoofdrol ambieert, belandde met 1.17,99 op de tweede plaats op de kilometer. Oenema reed de derde tijd (1.18,40).

In het tussenklassement volgt na Oenema nu titelverdedigster Boer op 0,51. Marrit Leenstra, de sprintkampioene van 2013, staat kort daarop op de derde plaats met 0,52 afstand.

Zondag

Zondag staan voor zowel de mannen als de vrouwen opnieuw een 500 meter en een 1000 meter op het programma. Daarna wordt het eindklassement van het NK sprint opgemaakt. De eerste drie kwalificeren zich in principe voor het WK sprint eind februari in Kazachstan.