The Common Linnets winnaar van de Popprijs 2014

Zangeres Ilse DeLange neemt de bierdouche in ontvangst tijdens Eurosonic Noorderslag, na het winnen van de Popprijs met The Common Linnets.
Zangeres Ilse DeLange neemt de bierdouche in ontvangst tijdens Eurosonic Noorderslag, na het winnen van de Popprijs met The Common Linnets. Foto ANP / Paul Bergen

De Popprijs 2014 mag op de schoorsteenmantel van The Common Linnets staan. De belangrijkste Nederlandse muziekprijs wordt elk jaar uitgereikt op het showcasefestival Noorderslag in Groningen.

Volgens de jury bewezen The Common Linnets “dat je ook met een puur, mooi gezongen liedje hoge ogen kan scoren.”

In De Oosterpoort nam The Common Linnets de traditionele bierdouche die erbij hoort in ontvangst. Zangeres en frontvrouw van de band, Ilse DeLange, zei zojuist op het podium:

“Oh man, die douche is zo lekker, jongen! Ontzettend bedankt na al die jaren dat ik hier sta. Het betekent ongelofelijk veel voor mij. We hebben een album gemaakt dat enkel en alleen gaat over de muziek. Wat wij doen is heel puur. Dat het zo’n publiek krijgt vind ik geweldig. En nu gaan we gewoon muziek maken, ok!”

Twitter avatar henrihaan henrihaan Winnaar #Popprijs 2015:The Common Linnets #ESNS15 Ook gefeliciteerd: @waylonline http://t.co/FvH1yxtpDV
Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Met The Common Linnets gaf Ilse DeLange dit jaar iedereen het nakijken. Logische winnaar PopPrijs #esns15 http://t.co/ToNsQGGfa2

Bekijk hier het optreden waar we The Common Linnets van kennen:

The Common Linnets ‘logische winnaar’

The Common Linnets, Typhoon, Mr. Probz, Afrojack? Van tevoren is het nog nooit gelukt de winnaar uit te laten lekken, maar wordt er natuurlijk wel druk gespeculeerd. NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper schreef (€) gisteren in haar column voor NRC Handelsblad dat The Common Linnets, die vorig jaar Nederland de tweede plek op het Eurovisie Songfestival bezorgden, een “logische winnaar” zou zijn vanwege alle aandacht die ze na de verovering kregen:

“Alle zuurheid jegens het weinig verheffende Europese muziekspektakel ten spijt; 350 miljoen kijkers zagen hen. Met tv-shows, hoge verkoopcijfers en concerten was er groot succes buiten de landsgrenzen. Woensdagavond op Eurosonic kregen ze er al een European Border Breakers Award (EBBA) voor.”

Oefenen voor bierdouche bij Beelen

Vlak voordat de prijs werd uitgereikt door 3FM-dj Giel Beelen, kreeg Beelen zelf al een bierdouche. En daar was hij het niet helemaal mee eens:

“Sjongejonge, we zijn nog niet eens begonnen! Ik vind het van een onbeschoftheid dat de de jury niet meer op het podium durft te komen en dat alles onder het plastic moet. Na Zwarte Piet en het kievietsei zou ik het ten opzichte van de artiest best relaxt vinden om het niet te doen. Liefde voor de muziek, mensen, heel goed.”

De muziekprijs wordt sinds 1986 uitgereikt door Buma Cultuur aan de band of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Eerdere winnaars van de Popprijs waren The Opposites vorig jaar, Racoon (2012), De Jeugd van Tegenwoordig (2011) en Caro Emerald (2010).

IJzeren Podiumdieren ook bekend

Ook de vakprijzen voor de poppodia en festivals werd vandaag uitgereikt.

Beste directeur: Geert van Itallie, Melkweg (Amsterdam)
Uit het juryrapport:

“Van Itallie heeft de durf om bij de Melkweg echt iets te veranderen. Hij heeft goede ideeën en visie op talentontwikkeling en belangwekkende programmering. Van Itallie kijkt niet alleen naar Amsterdam, maar voelt ook verantwoordelijkheid voor de gehele popsector, getuige al zijn nevenfuncties.”

Beste programmeur: Bob van Heur, Le Guess Who? (Utrecht)
Uit het juryrapport:

“Le Guess Who was in 2014 het meest spraakmakende festival met een zeer spannend programma. Van Heur heeft zich een waar visionair getoond in het mede samenstellen van het programma.”

Beste festival: Le Guess Who? (Utrecht)
Uit het juryrapport:

“De programmering en positionering van Le Guess Who? wordt ieder jaar sterker. Met de zaalmogelijkheden van TivoliVredenburg en het laagdrempelige Le Mini Who? is Le Guess Who? uitgegroeid tot een volwaardig indoorfestival.”

Beste podium: Patronaat (Haarlem)
Uit het juryrapport:

“Patronaat is onderscheidend, denkt out-of-the-box en weet zich als een van de weinige podia in Noord-Holland een stevige positie te verwerven in het verzorgingsgebied van Amsterdam.’ ‘Patronaat presenteert met succes een veelzijdig en vernieuwend programma in een tijd waar menig podium op safe speelt.”

Beste marketeer: Joris Holter, Doornroosje & Merleyn (Nijmegen)
Uit het juryrapport:

“Holter is een inventief, creatief en vooral een inspirerend marketeer. Hij neemt ‘evidence-based’ beslissingen en laat zich niet sturen door emoties. Een duizendpoot die met vaardigheid en souplesse negenennegentig zaken tegelijk doet. Dat in een bewogen jaar, waarin de verhuizing van Doornroosje publicitair vlekkeloos is verlopen.”