Ruim 700 handtekeningen tegen executie Nederlandse Ang Kiem Soei

Indonesische politieagenten staan bij de gevangenis Nusakambangan in Cilacap, op Java.
Indonesische politieagenten staan bij de gevangenis Nusakambangan in Cilacap, op Java. Foto EPA / Bay Nur

De in Indonesië ter dood veroordeelde Nederlander Ang Kiem Soei heeft vandaag afscheid genomen van zijn advocaat, Bart Stapert. Dat heeft Stapert via Twitter laten weten.

Twitter avatar BartStapert Bart Stapert Afscheid genomen. #AngKiemSoei dankbaar voor alle moeite die Nederland voor hem heeft gedaan. Wil zonder blinddoek staan voor peleton.

Ang staat samen met vijf anderen omstreeks 18.00 uur Nederlandse tijd (zondagochtend heel vroeg plaatselijke tijd) voor het vuurpeloton. Ang werd in 2003 schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de productie van xtc.

Verzoeken om gratie zijn tot nu toe afgewezen. Ang dreigde in 2008 en 2013 al geëxecuteerd te worden. Het lukte het Haagse ministerie die twee keren om zijn dood te voorkomen. Dit keer lijkt dat niet te zijn gelukt.

Koning probeerde doodstraf te voorkomen

Koning Willem-Alexander zou zich persoonlijk ingespannen hebben om te voorkomen dat Ang de doodstraf zou krijgen. De koning zou het onderwerp maandag hebben besproken met de minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië, Retno Marsudi, die tot haar benoeming ambassadeur was in Den Haag. Ook EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini heeft op verzoek van Nederland bij Indonesië erop aangedrongen dat de straf niet wordt uitgevoerd.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten dat hij ‘niet uitsluit’ dat de executie, als die doorgaat, gevolgen heeft voor de betrekkingen met Indonesië. Hij wilde niet zeggen welke gevolgen dat zouden zijn.

In Indonesië gold jarenlang een moratorium op de doodstraf, maar onder de nieuwe president Joko Widodo moet de doodstraf weer worden uitgevoerd. Correspondent Melle Garschagen schreef gisteren in NRC:

De tenuitvoerlegging is niet onverklaarbaar. Widodo heeft één doel voor ogen tijdens zijn presidentschap: Indonesië op orde krijgen. Corruptie moet bestreden worden. De wet uitvoeren zoals die geschreven is, is volgens de Indonesische president een vereiste wil Indonesië zich verder ontwikkelen.

700 mensen tekenen petitie tegen de executie

Al meer dan 700 mensen hadden vanochtend de online petitie getekend tegen de geplande executie van de Nederlander in Indonesië. In de loop van de ochtend liep de snelheid waarmee nieuwe handtekeningen binnenkomen op, weet persbureau ANP. Soms is er sprake van meerdere nieuwe ondertekenaars per minuut.

De oproep is een initiatief van de christelijke organisatie Epafras die geestelijke steun geeft aan Nederlandse gevangenen in het buitenland. De oproep luidt:

“President van de Republiek Indonesië: Genade voor de zes ter dood veroordeelden, die zondag geëxecuteerd gaan worden! Een mensenleven is onaantastbaar en moet niet met opzet gedood worden. Niet door mensen en niet door staten.”

Lees in het NRC Handelsblad van vandaag een portret van Ang Kiem Soei: Met spijt in de cel, na snel leven van geld en drugs. (€)