Rellen in Niger bij demonstraties tegen Charlie Hebdo

Een meisje dat traangas heeft ingeademd wordt weggedragen in Niamey.
Een meisje dat traangas heeft ingeademd wordt weggedragen in Niamey. Foto AFP / Boureima Hama

Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn vandaag in Niger rellen uitgebroken bij protesten tegen het Franse satirische blad Charlie Hebdo. In de hoofdstad Niamey gebruikte de politie traangas om een menigte uiteen te drijven.

Zeker twee politievoertuigen gingen in vlammen op bij de belangrijkste moskee, schrijft persbureau Reuters. Franse vlaggen werden verbrand en er werden wegversperringen opgeworpen. Gisteren kwamen in Zinder, de tweede stad van het land, al vijf mensen om het leven toen een betoging uit de hand liep.

De autoriteiten van de voormalige Franse kolonie hadden de door moslimleiders georganiseerde mars verboden, die was gericht tegen de recent uitgekomen voorpagina van Charlie Hebdo. Op de voorpagina is een huilende Mohammed te zien. De vier moslimleiders die de demonstratie hadden geïnstigeerd zijn gearresteerd.

Ook in andere steden ware demonstraties. In de oostelijke stad Goure werd ook een kerk in de brand gestoken, en de woning van een hoogwaardigheidsbekleder. De Franse ambassade heeft mensen gewaarschuwd niet naar buiten te gaan.